Erişilebilirlik

Berlin'de Türk-Alman İş Konseyi Toplantısı


Egemen Bağış
Egemen Bağış

Almanya, Türkiye’de yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2009 yılında 25 milyar Euro oldu. Ticareti arttırmayı amaçlayan Türk-Alman İş Konseyi Berlin’de toplandı. Bu arada önümüzdeki Cuma akşamı Berlin’de Almanya ve Türkiye milli futbol takımları Avrupa Şampiyonası eleme maçında karşı karşıya gelecek. Maçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Alman Başbakanı Angela Merkel’le birlikte izleyecek. Cem Dalaman’ın haberi

Almanya’da yaşayan Türklerin topluma uyumu ülkenin sürekli gündeminde, özellikle Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in Türkleri aşağılayan ve piyasaya sürüldüğünden bu yana bir milyon satan kitabının açtığı tartışmalar sonucunda Almanyalı Türkler sancılı bir zaman diliminden geçerken, Almanya Türkiye ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin arka arkaya Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren yönde açıklamalar yapmaları ve iki ülke arasındaki çok yoğun diplomatik trafik bu gelişmenin bir kanıtı olarak yorumlanıyor. Almanya Türkiye’de yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor. Nitekim iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2009 yılında 25 milyar Euro olarak tespit edildi. Berlin’de Türk-Alman İş Konseyi tarafından düzenlenen ’1.Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wolf Ruthart Born, Türkiye’nin AB ile müzakereleri başarıyla sürdürdüğünü ve Almanya’nın desteğini arkasında bilmesi gerektiğini, ancak Kıbrıs sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini savundu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Türkiye’nin AB'ye uyum sürecinde çok kararlı olduğunu, Kıbrıs konusunda çözümden ve barıştan yana adımlar attığını vurguladı.

Konferansına her iki ülkenin iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından Maliye Bakanı Mehmet Şimsek, eski Başbakan Gerhard Schröder, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin gibi isimler katılırken, konferansın amacı Alman KOBİ’lerinin Türkiye’ye olan yatırımlarını yeniden canlandırmak olarak tanımlandı. Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk, bugün Türkiye’de, Alman sermayeli 2 bin 700 şirket çalıştığını ancak potansiyalin çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Konferans kapsamında, 2008'de Alman şirketlerinin Türkiye'de 1 milyar 217 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiği, bunun geçen yıl ekonomik krizinin de etkisiyle 388 milyon dolara düştüğü de açıklandı. Türk ekonomisi, Almanya’ya ürün ihraç eden 20. büyük ekonomi, aynı zamanda Alman ürünlerinin en büyük 17. alıcısı konumunda.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG