Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Sadece elde edilen başarı bile İran’a güçlü bir mesaj gönderiyor”


İran’ın ilk kez doğrudan kendisini hedef almasının ardından İsrail nasıl bir karşılık vereceğini değerlendiriyor. Fotoğrafta İran'ın İsrail'e insansız hava aracı ve füze fırlatmasının ardından füze-savar sisteminin devreye girdiği görülüyor.
İran’ın ilk kez doğrudan kendisini hedef almasının ardından İsrail nasıl bir karşılık vereceğini değerlendiriyor. Fotoğrafta İran'ın İsrail'e insansız hava aracı ve füze fırlatmasının ardından füze-savar sisteminin devreye girdiği görülüyor.

WASHINGTON – İran’ın ilk kez doğrudan kendisini hedef almasının ardından İsrail nasıl bir karşılık vereceğini değerlendiriyor. Beyaz Saray yetkilileri, bundan sonraki adım ve olası bir karşılığın nasıl olacağı konusundaki kararı İsrail hükümetinin vereceğini söyleyerek İran’la savaş istemediklerini yineledi.

ABD Başkanı Joe Biden’a Pennsylvania ziyareti sırasında eşlik ederken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, “Bizim görüşümüz İran’ın fırlattığı dron ve füzelerin büyük çoğunluğunun etkisiz hale getirilmesinin inanılmaz bir başarı olduğu yönünde. Sadece bu başarı bile İran ve bölgedeki ortaklarımızın yanı sıra İsrail’e çok sayıda güçlü mesaj gönderiyor” dedi.

John Kirby, Başkan Joe Biden’ın İran’la savaş istemediğini ve çatışmanın genişlemesinin ya da derinleşmesini istemediğini bir kez daha yineledi.

“Kapsamı dar bir karşılık olabilir”

CNN’e bilgi veren yönetimden üst düzey bir yetkili, ABD’nin İsrail’in vereceği askeri karşılığın kapsamının sınırlı olmasını beklediğini ifade etti.

Haftasonundan bu yana üçüncü kez toplanan İsrail savaş kabinesinden somut bir karar çıkmadı, oturumun yarına ertelendiği belirtildi.

ABD’den İran’a yeni yaptırımlar yolda

Biden yönetimi İran’a yönelik bazı yaptırımları değerlendiriyor. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen Washington’da düzenlediği basın toplantısında, “İran’ın terör finansmanının sekteye uğratmak için tüm seçenekler masada” dedi.

Sosyal medya hesabından İran’a karşı “diplomatik bir saldırıya” öncülük ettiğini söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, 32 ülkeye mektup göndererek İran’ın balistik füze programının yaptırımlarla hedef alınması ve İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü listesine alınması çağrısında bulundu.

İran Devrim Muhafızları halihazırda 2019’dan bu yana ABD’nin yabancı terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG