Erişilebilirlik

Beyaz Saray Ürdün’de ABD askerlerinin öldüğü saldırıda Irak’taki İslami Direniş örgütünü işaret etti


Beyaz Saray, Ürdün’de Amerikan askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıda Kataib Hizbullah adlı grubu da kapsayan Irak’taki İslami Direniş adlı çatı örgütü işaret etti.
Beyaz Saray, Ürdün’de Amerikan askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıda Kataib Hizbullah adlı grubu da kapsayan Irak’taki İslami Direniş adlı çatı örgütü işaret etti.

Beyaz Saray, Ürdün’de 3 Amerikan askerinin hayatını kaybettiği saldırıda Kataib Hizbullah adlı grubu da kapsayan Irak’taki İslami Direniş adlı çatı örgütü işaret etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Saldırının Irak’taki Kataib Hizbullah’ı (Hizbullah Tugayları) da kapsayan çatı örgüt İslami Direniş tarafından planlandığına, kaynağın bu örgüt tarafından sağlandığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne zaman ve nasıl karşılık verilecek?

Başkan Biden’ın saldırıya uygun bir karşılık verilmesi gerektiğine inandığını söyleyen John Kirby’ye basın mensupları şimdiye kadar bir karşılığın neden verilmediği ya da nasıl bir karşılık verileceğine ilişkin sorular yöneltti.

John Kirby, “Kendi seçtiğimiz zamanda ve şekilde karşılık vereceğiz. Yapmamız gerekeni yapacağız. Son 24 saat içinde bir şey görmemiş olmanız görmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Göreceğiniz ilk şey de son şey olmayacak” yanıtını verdi.

Biden yönetimi yetkilileri, Ürdün’deki saldırıya verilecek karşılığın çok aşamalı ve günlere yayılan bir karşılık olabileceğini belirtmişti.

ABD’nin insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıya karşılık vereceğini söylemesinin ardından İran ABD’nin kendisine yönelik bir saldırısına “kararlı şekilde” yanıt vereceği tehdidinde bulunmuştu.

Irak’taki milis grup Kataib Hizbullah Salı günü Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bölgede ABD askerlerine yönelik saldırıları askıya aldığını belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder dün Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, “sözün değil somut adımların” önemli olduğunu belirterek, saldırıya bir karşılık verileceğini yinelemişti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de bugünkü basın toplantısında, Kataib Hizbullah’ın göründüğü gibi değerlendirilmemesi gerektiğini ve ABD’ye saldıran tek grubun da bu grup olmadığını söyledi.

ABD askerlerinin naaşları getirilecek

Ürdün’deki üsse yönelik saldırıda hayatını kaybeden üç ABD askerinin naaşları Cuma günü Delaware’deki Dover Hava Üssü’ne getirilecek.

ABD Başkanı Joe Biden’ın eşi Jill Biden’la birlikte törene katılması ve askerlerin aileleriyle de biraraya gelmesi bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG