Erişilebilirlik

‘Beyaz Saray’daki Görüşmeden Memnunuz’


Amerika Başkanı Donald Trump’la Irak Başbakanı Haydar El Ebadi Washington’da Beyaz Saray’da biraraya geldi. Trump ve Ebadi ilk yüz yüze görüşmelerinde ülkelerinin IŞİD’e karşı ortaklaşa verdikleri mücadeleyi övdüler.

Yapılan ortak açıklamada, “IŞİD/DAEŞ tehlikeli bir düşman olmayı sürdürse de yenileceğinden eminiz” denildi. Açıklamada, “Irak güçleri IŞİD/DAEŞ’e karşı kazanımlar elde ettikçe iki lider, Amerika ve Irak’ın, Irak’tan terörün kökünü kazımak için Irak ordusunu ve kilit kurumları güçlendirmek için uzun dönemli işbirliği yapacaklar” denildi.

IŞİD, Irak’ın kuzeyinde ve batısında ilerlerken Iraklı liderler, askerleri, savaşmadan bulundukları yerleri terketmekle suçlamış, komutanlar ise yeterli lojistik destek ve eğitimin verilmediğini belirtmişti.

Trump, ikili görüşmenin başlangıcında oluşan boşluğu doldurmayı amaçladıklarını kaydetti.

Trump, “Temel amacımız IŞİD’den kurtulmak,” dedi.

Trump ayrıca Amerikan güçlerinin 2011’de Musul’dan ve Irak’ın diğer bölgelerinden çekilmesini eleştirdi. Bu karar 2008 yılında eski Başkan Barack Obama tarafından alınmıştı. Kararın alınmasında, Irak hükümetinin topraklarındaki Amerikan askerlerinin yargıdan muaf tutulmasını öngören anlaşmanın süresinin uzatılması müzakerelerinde koşullar üzerinde uzlaşılamaması üzerine alınmıştı.

Trump, “Tabi ki (Irak’ı) terketmemeliydik, hiçbir zaman terketmemeliydik,” dedi. Amerika başkanının bu sözleri “Belki de en başında hiç gitmemeliydik” sözlerinin ardından geldi.

Trump ayırca İran ve nükleer anlaşmayı gündeme getirdi ve Barack Obama’nın Tahran ile neden nükleer anlaşma imzaladığını ve yaptırımları kaldırdığını sorguladı.

Ebadi, ise hükümetinin en güçlü terör karşıtı güçlere liderlik ettiğini ancak Amerika ile daha fazla işbirliğini beklediklerini söyledi.

Ebadi, daha sonra Barış Enstitüsü’nde konuştu, Ebadi, Trump yönetiminden Irak’ın önceliklerini desteklediği gerekçesiyle övgüyle bahsetti.

Ebadi, “Bize desteğin sadece süreceği değil, hızlanacağının da garantisi verildi” dedi. Ebadi, “Sanırım Beyaz Saray görüşmesinden mutluyuz” ifadesini kullandı.

Ebadi ayrıca, artan sayıda Amerikan şirketinin ticaret, enerji ve eğitim alanlarında ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Washington’da IŞİD toplantıları

Irak Başbakanı ile Trump’ın ilk görüşmesi Amerikan yönetiminin IŞİD ile mücadelede 68 ülkeyi bu hafta biraraya getirmesinden hemen önce yapıldı. Söz konusu zirveye Türkiye de katılıyor.

Amerika tarafından yapılan açıklamada, gündemin terör finansmanının engellenmesi ve IŞİD’den kurtarılan bölgelerde istikrarı sağlamak olarak açıklandı.

Pazartesi günkü görüşmeyle ilgili olarak yapılan açıklamada, Amerikalı ve Iraklı liderlerin gelecek aylarda ticareti geliştirmek, enerji sektöründeki işbirliğini artırmak ve yeni enerjiyle eğitim işbirliği fırsatlarını çoğaltmak için çalışacağı kaydetti.

Ancak Washington’ın bu tür yardımlara olan taahhüdünün boyutları bütçe kesintileri nedeniyle belirsiz.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG