Erişilebilirlik

“Suriye’de Herhangi Bir Eylem Görmek İstemiyoruz”


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Suriye’ye olası kara harekatına ilişkin, “Suriye içinde daha fazla can kaybına yol açacak ve Amerikalılar'ın hayatını riske atacak eylemler görmek istemediklerini” söyledi.

Kirby, basın brifinginde, “Suriye içinde daha fazla can kaybına, masum insanın hayatını kaybetmesine ve çabalarımızın azalmasına yol açacak eylemler görmek istemiyoruz çünkü Suriye'de IŞİD'in peşine düşen birliklerimiz var” açıklamasında bulundu.

“Gerilimin artmasını istemiyoruz”

Bir gazetecinin, “Birçok kişi Türkiye'nin İstanbul'daki patlamanın arkasında PKK'nın olduğu yönündeki iddialara şüpheyle yaklaşıyor. Şimdi bunu Suriye'de bir kara operasyonu için gerekçe olarak kullanıyorlar. ABD bu konuda kanıt istedi mi ya da soruşturma için yardım teklif ettiniz mi? Bunu, Suriye'de bir kara operasyonu için uygun bir gerekçe olarak görüyor musunuz?” sorusuna John Kirby, şu yanıtı verdi:

“Soruşturmaya yardımcı olmak için herhangi bir teklifte bulunduğumuzu sanmıyorum. Saldırıdan kimin sorumlu olduğunu söyleyebilecek konumda da değiliz. Şiddeti o zaman da kınamıştık, bugün de kınıyoruz.

Bir hafta kadar önce de ifade ettiğim gibi, Türkiye'nin ister sınır yakınlarında ister ülke içinde başka yerlerde olsun, terör saldırılarına maruz kalmaya devam ettiğini unutmamamız gerekiyor. Kendilerini ve vatandaşlarını saldırılara karşı savunma hakları vardır.

Buna ek olarak söylediğimiz şey, burada gerilimin azaldığını görmek istediğimizdir. Özellikle sivil kayıplar olmak üzere ilave kayıp potansiyeline yol açacak ve Irak ve Suriye'de tehdit olmaya devam eden IŞİD'e karşı Suriyeli muhataplarımızla birlikte çalışmaya devam etme çabalarımıza zarar verecek herhangi bir eylem görmek istemiyoruz. IŞİD’e yönelik baskı devam etmeli.”

“Amerikalılar'ın hayatı riske atılmamalı”

Sözcü Kirby, “Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu söylediğinizde bu Erdoğan'a Suriye'ye girmesi için yeşil ışık yakmak anlamına mı geliyor?” sorusuna ise, şu yanıtı verdi:

“Kendilerini savunma hakları var. Terör saldırılarına maruz kaldılar. Ancak özellikle Suriye içinde, daha fazla can kaybına, daha fazla masum insanın hayatını kaybetmesine ve çabalarımızın azalmasına yol açacak eylemler görmek istemiyoruz çünkü Suriye'de IŞİD'in peşinde olan birliklerimiz var. Bahsetmek istediğim bir diğer husus da Suriye içinde Türkiye ya da bir başkası tarafından Amerikalılar'ın hayatını riske atacak herhangi bir eylem görmek istemediğimizdir çünkü sahada Amerikalılar var ve SDG'ye yardım ediyorlar.”

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG