Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden: “Antisemitizmin Amerika’da yeri yok”


Başkan Biden Kongre’deki konuşmasında antisemitizmin Amerika’da yerinin olmadığını söyledi. Holokost ve Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısı arasında benzerlik kuran Biden, “75 yıl değil ama 7,5 ay geçti ve insanlar şimdiden bu terörü Hamas’ın başlattığını unutuyor” dedi.
Başkan Biden Kongre’deki konuşmasında antisemitizmin Amerika’da yerinin olmadığını söyledi. Holokost ve Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısı arasında benzerlik kuran Biden, “75 yıl değil ama 7,5 ay geçti ve insanlar şimdiden bu terörü Hamas’ın başlattığını unutuyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Yahudi Soykırımı Anma haftasında Kongre’de yaptığı konuşmada, antisemitizmin Amerika’da yerinin olmadığını söyledi. Holokost ve Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısı arasında benzerlik kuran Biden, “75 yıl değil ama yedi buçuk ay geçti ve insanlar şimdiden bu terörü Hamas’ın başlattığını unutuyor. Biz unutmayacağız” dedi.

ABD Başkanı Biden: “Antisemitizmin Amerika’da yeri yok”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:55 0:00

Biden Holokost Anma Müzesi’nin her yıl düzenlediği anma etkinliği kapsamında Kongre’den yaptığı konuşmada, antisemitizm tehdidinin arttığı uyarısında bulundu; “Gerçek şu ki insanların hakikati bilmemesi riskiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Yahudiler'in Nazi rejimi altında yaşadığı soykırım ve Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırısı arasında paralellik kuran Başkan Biden, “75 yıl değil ama 7,5 ay geçti ve insanlar şimdiden bu terörü Hamas'ın başlattığını unutuyor. Ben unutmadım, siz de unutmadınız ve unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, "Yahudiler'e karşı bu eski nefret Holokost'la başlamadı ve Holokost'la da veya İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferimiz ardından bile bitmedi. Bu nefret dünyada çok fazla kişinin kalbinde derinlerde yatmaya devam ediyor ve bizim daima tetikte olmamızı ve bunu dile getirmemizi gerektiriyor" dedi.

7 Ekim saldırısının ardından ABD'de antisemitizmde artış yaşandığına dikkat çeken Biden, "Korkunuzu, incinmenizi ve acınızı anlıyorum. Başkanınız olarak sizi şu konuda temin edeyim: Yalnız değilsiniz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden’ın konuşması, üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestoların düzenlendiği ve protestocu öğrencilerin okul yönetimlerinin İsrail ve bağlantılı şirketlerle ilişkisini kesmesi ve bu ilişkiler konusunda daha şeffaf olunmasını talep ettikleri bir döneme rastladı.

Bazı protestolarda antisemitik sloganların atıldığı belirtilmiş ve bazı Yahudi öğrenciler güvenliklerinden endişe ettiklerini söylemişti.

“Herhangi bir azınlığı şeytanlaştırmak her azınlığa tehdittir” diyen Biden, üniversite kampüslerindeki gösterilere de atıfta bulunduğu konuşmasında, ifade özgürlüğü hakkının barışçı bir şekilde kullanılmasıyla, antisemitik ve nefret söylemi içeren protestolar arasında ayrım yaptı.

ABD Başkanı, "antisemitzmi ve Yahudiler ya da başkalarına karşı nefret söylemi ve şiddet tehdidini" net ifadelerle kınadı.

“Mülke zarar verilmesinin barışçı bir protesto olmadığını söyleyen Biden, “Bu hukuka aykırı. Biz medeni bir toplumuz. Hukukun üstünlüğünü destekleriz. Kimse kendisi olmak için gizlenmek ya da cesur olmak zorunda kalmamalı” dedi.

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam”

ABD Başkanı konuşmasında, “İsrail’in güvenliğine ve bağımsız bir Yahudi devleti olarak var olma hakkına yönelik taahhüdünün görüş ayrılıkları bulunsa bile sağlam olduğunu” vurguladı.

Cumhuriyetçi Johnson: "Uluslararası Akademi'nin imrendiği kampüsler antisemitik bir virüse teslim oldu"

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Demokrat Başkan Biden'dan önce aynı anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Bugün Amerikan üniversitelerinin hızla Yahudi öğrenciler ve fakülte üyeleri için hasmane yerler haline geldiğine tanık oluyoruz" dedi.

Mike Johnson, "Bir zamanlar Uluslararası Akademi'nin imrendiği kampüsler antisemitik bir virüse teslim oldu" ifadelerini kullandı.

Demokrat Biden yönetiminin açıkladığı antisemitizmle mücadele stratejisi, Eğitim Bakanlığı’na üniversitelere federal medeni haklar soruşturmasıyla sonuçlanabilecek antisemitik ayrımcılık örnekleri konusunda bir kılavuz sağlanmasını da kapsıyor.

ABD'de antisemitizm olaylarına ilişkin veriler ne diyor?

FBI’ya göre 2021 ve 2022 arasında ABD’de antisemitizm suç olaylarında yüzde 36 oranında artış görüldü.

1979'dan bu yana ABD'de yaşanan antisemitik olayları takip eden İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği'nin en son verilerine göre de, 2022-2023 arasında antisemitik olaylarda yüzde 140 artış tespit edildi.

Aynı verilere göre Hamas'ın 7 Ekim saldırısından sonra bu olaylarda dramatik bir artış yaşandı.

Genç seçmen desteği seçim sürecinde önemli

Biden yönetimi, genç seçmenlerin desteğinin de önemli olduğu Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde, protestolar konusunda hassas bir denge oluşturmaya çalışıyor.

Pew Araştırma Merkezi’ne göre ABD’de 10 Yahudi seçmenden yedisi Demokratlar’a destek verirken; 10 Yahudi seçmenden üçü Cumhuriyetçi eğilimli olduğunu belirtiyor.

Harvard Üniversitesi Kennedy Siyaset Enstitüsü tarafından 14-21 Mart arasında 2,020 gençle yapılan ankete göre, genç seçmenlerin yalnızca yüzde 18'i Biden'ın İsrail-Hamas savaşını ele alma şekline onay veriyor.

Aynı araştırma gençler arasında, savaşta kalıcı bir ateşkese yönelik desteğe işaret ederken; genç seçmenlerin önemli önceliğinin ekonomik kaygılar olduğunu tespit ediyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG