Erişilebilirlik

Biden'dan '31 Ağustos' Açıklaması


G7 liderleriyle Afganistan konulu zirveye katılan ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da açıklama yaptı. TSİ 19.00'da gazetecilerin sorularını yanıtlaması beklenen ABD Başkanı, yaklaşık beş saatlik bir gecikmeyle kameraların karşısına geçti. Biden, Afganistan'dan tahliyelerin 31 Ağustos'a kadar bitecek hızda sürdüğünü söyledi. Biden, ''Bu görevi tamamlamakta kararlıyım'' dedi.

Amaçlarının tahliyeleri 31 Ağustos’a kadar bitirmek olduğunu söyleyen Biden, '’İnsanları olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde dışarı çıkarmak için yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz. Ne kadar erken bitirirsek o kadar iyi" dedi.

ABD'nin tahliyeleri 31 Ağustos'a kadar tamamlamasının, Taleban'ın havaalanına erişime izin vermesine bağlı olduğunu söyleyen Joe Biden, Amerikalılar ve Afgan müttefiklerinin tahliyelerin bitirilmesinin 31 Ağustos’a yetişmemesi durumunda, acil durum planları olacağını kaydetti.

Biden, "Pentagon'dan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan, gerekli olması halinde zaman çizelgesini ayarlamaları için acil durum planları istedim. Görevimizi, bu görevi tamamlamaya kararlıyım. Ayrıca hakkında bilgilendirildiğim artan risklerin ve bu riskleri hesaba katma ihtiyacının da farkındayım. Bunlar dikkate almamız gereken gerçek ve önemli zorluklar" ifadelerini kullandı.

Joe Biden, G7 zirvesinde, Afganistan'dan kaçan mültecileri ve tahliye edilenleri desteklemek için "karşılıklı yükümlülükleri" tartıştıklarını da söyledi. Biden, ABD'nin "bu çabalarda lider" olacağına ve aynısını yapmaları için uluslararası ortaklara başvuracağına söz verdi.

Uluslararası toplumu, mülteci statüsündeki binlerce Afgan'ı yeni hayatlarına başlatmak için birlikte çalışmaya çağıran ABD Başkanı, "Üzerimize düşeni yapacağız ve selefim tarafından kasıtlı olarak yok edilen sistemi yeniden inşa etmek için mülteci örgütleriyle yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Beyaz Saray da gün içinde yayınladığı yazılı açıklamada Biden'ın G7 liderleriyle görüşmesiyle ilgili bilgi verdi. Açıklamaya göre Başkan Joe Biden G7 liderlerine, Kabil'deki görevlerinin, ABD'nin hedeflerine ulaşmasına bağlı olarak sona ereceğini iletti.

Yazılı açıklamada da Biden'ın G7 zirvesinde liderlere, tahliyelerin 31 Ağustos'a kadar bitecek hızda sürdüğünü söylediği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Biden'ın, kara operasyonunun sürdüğü her günün, IŞİD'in artan tehditlerle birlikte, ABD birliklerine risk oluşturduğu ve sürecin 31 Ağustos'a kadar tamamlanmasının Taleban ile havaalanı tahliyeleri dahil devam eden koordinasyona bağlı olduğunu açıkça dile getirdiği belirtildi..

Açıklamada, ''Başkan Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan, gerekli olması halinde, zaman çizelgesini düzenlemek için acil durum planları istedi'' denildi.

‘’Biden 31 Ağustos Takvimine Sadık Kalacak’’

Biden’ın, Afganistan'dan son çekilme son tarihi olarak açıkladığı 31 Ağustos tarihini değiştirmemesi yönünde Savunma Bakanlığı’ndan aldığı tavsiyeye uyacağı bildirilmişti.

Salı sabah saatlerinde gazetecilere bilgi veren bir yönetim yetkilisi, Pentagon’dan gelen tavsiyenin hafta başında ABD kuvvetlerine yönelik güvenlik riskleriyle ilgili endişelere dayanılarak yapıldığını söylemişti.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Biden'ın gerekli olması halinde daha uzun süre kalınması için Pentagon'dan acil durum planları talep ettiğini de kaydetmişti.

Yetkili, 31 Ağustos tarihinin, Taleban’ın tahliyeleri kolaylaştırma konusundaki işbirliğine bağlı olduğunu, ABD’nin bunu Taleban’a ilettiğini de belirtmişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG