Erişilebilirlik

Biden:‘‘Çoğunluğun Aşılanması Aylar Sürecek’’ 


Yönetiminin Corona virüsü ekibiyle bir araya gelmesinin ardından Başkan Joe Biden, pandemiyle mücadele ulusal stratejisini ve bu amaçla imzaladığı kararnameleri açıkladı. 10 kararname ve ayrıca bazı talimatnameler imzalayan Biden, ilk 100 günde 100 milyon aşı hedefiyle yola çıktıklarını, ancak toplumun çoğunluğunun aşılanmasının aylar süreceğini söyledi.

Biden, dünya nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturan Amerika’da dünyadaki Corona virüsü vakalarının yüzde 25’inin ve Corona’dan kaynaklı ölümlerin de yüzde 20’sinin görüldüğünü söyledi. Biden, aşı dağıtım çalışmalarının şimdiye kadar başarısız olduğunu belirtti ve ‘‘İşler daha iyiye gitmeye başlamadan önce daha da kötüleşecek’’ dedi.

Biden, ölü sayısının gelecek ay 500 bini geçmesinin beklendiğini, vaka sayılarının da artmaya devam edeceğini kaydetti.

Bu tablonun bir gecede değişmeyeceğini belirten Demokrat Başkan, ‘‘Şu konuda da çok net olmak isterim, bunu atlatacağız, bu salgını yeneceğiz. Yardım yolda’’ diye konuştu.

Aşılama merkezlerinin sayısı arttırılacak

‘‘100 günde 100 milyon aşı’’ hedefiyle yola çıktıklarını hatırlatan Biden, bunu mümkün kılmak için aşılama yapılan alanların sayısının arttırılması gerektiğini ve bu amaçla görevdeki ilk saatlerinde Ulusal Acil Durum Yönetim Dairesi’nden (FEMA) ilk kez federal olarak desteklenen devlet aşılama merkezlerini oluşturması talimatını verdiğini bildirdi. Biden gelecek ay içinde bu merkezlerin sayısını 100’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Ayrıca Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) başlatacağı federal ilaç programıyla toplulukların ve yerel eczanelerin 7-8 Şubat’tan itibaren aşıya erişimlerini arttıracaklarını bildirdi.

Biden'ın planında ayrıca aşıyı uygulayan sağlık görevlileri havuzunun genişletilmesi; bu amaçla Kongre’den kamu sağlığı iş gücünü arttıracak kaynakların talep edilmesi yer alıyor.

Yerel liderlerle işbirliğini arttırmak için temas kişileri oluşturulacak

Bunun yanı sıra Biden vali, belediye başkanı ve diğer yerel yetkililerle işbirliğinin arttırılması amacıyla FEMA’dan Corona virüsü ile mücadelede temas kişileri belirlemesini istediklerini kaydetti. Buna göre her eyaletin işbirliğini en üst seviyeye çıkartmak için federal düzeyde bir temas kişisi olacak. Biden bunun Sandy kasırgasıyla mücadelede kullanılan bir model olduğunu belirtti. Biden’ın imzaladığı kararnamelerden biri de ulusal muhafızları kullanma bedelinin yüzde yüz devlet tarafından karşılanmasını içeriyor.

Toplumun çoğunluğunun aşılanması aylar alacak

Biden tüm bunlara rağmen Amerikalılar’ın çoğunluğunun aşılanmasının aylar alacağının altını çizdi. ‘‘Aşılama faaliyetlerini arttırırken salgının yayılmasını önlemek için önlemlerimizi de arttıracağız’’ diyen Biden, yönetimin ilk 100 gün hedeflerinden birinin Amerikan halkından 100 gün boyunca maske takmalarını istemek olduğunu söyedi.

Maskenin son dönemde partizan bir konu haline geldiğini kaydeden Biden, ‘‘Ancak bu vatansever bir davranış. Uzmanlar şimdi maske takmaya başlarsak Nisan ayına kadar 50.000 kişinin hayatını kurtarabileceğimizi söylüyor’’ diye konuştu.

Eyaletler arası seyahatte maske zorunluluğu

Çarşamba günü göreve geldiği ilk saatlerde imzaladığı kararnamelerden biriyle federal mülklerde ve dairelerde maske zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Başkan Biden, bugün ise eyaletler arası seyahate; trenlere, uçaklara ve otobüslere de maske zorunluluğu getirdi. Biden, ayrıca Corona virüsünün mutasyonları ışığında ABD’ye uçan herkese uçuştan önce Corona virüsü testi yapma zorunluluğu ve Amerika’ya geldiklerinde karantina zorunluluğu getirileceğini bildirdi.

‘‘Tam kapsamlı savaş dönemi önlemleri’’

‘‘Ulusal planımız tam kapsamlı savaş dönemi önlemlerini içeriyor’’ diyen Biden, Corona virüsüne karşı koruma, test ve aşı konusunda üretim çalışmalarını arttırmak ve hızlandırmak için özel sektör ve federal dairelerinin birlikte çalışmasını sağlayacak Savunma Üretim Yasası’nın kullanılması kararnamesini de bu akşam imzalayacağını kaydetti.

İşyerlerinin ve okulların güvenle açılmasının da plan dahilinde olduğunu belirten Biden, Sağlık ve Eğitim Bakanlıklarından bu konuda kılavuz ve kaynak hazırlamalarını isteyeceğini belirtti.

Biden test faaliyetlerini arttırmak için kurulacak Corona Virüsü Pandemisi Test Kurulu ve Sağlık Eşitliği Görev Gücü’nü de ilan etti. Dr. Marcella Nunez Smith’in başkanlık edeceği görev gücünün alınan tüm kararları inceleyeceğini belirtti.

Aşı şüpheciliğiyle mücadele

Biden, Görev Gücü’nün sorumluluklarından birinin de aşı şüpheciliğiyle mücadele, topluluklar arasında güven oluşturma ve dezenformasyon kampanyasıyla mücadele olduğunu kaydetti.

‘‘Bundan böyle başta Corona virüsü salgını başdanışmanı Anthony Fauci olmak üzere sağlık uzmanlarını daha çok dinleyeceksiniz’’ diyen Biden, sağlık uzmanlarının siyasi etkilerden uzak çalışmalarını garanti altına alacaklarını söyledi.

Biden 198 sayfalık Corona mücadele planının tamamının Beyaz Saray’ın internet sitesinden okunabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG