Erişilebilirlik

Biden'dan Silah Kontrolunu Güçlendirecek Kararname


Başkan Joe Biden bugün, silah satın almak isteyenlere uygulanan özgeçmiş taraması sayısının arttırılması, ateşli silahların daha güvenli şekilde saklanmasının teşvik edilmesi ve kolluk kuvvetlerinin geçen yaz yürürlüğe giren partilerüstü silah kontrolu yasasından olabildiğince faydalanmasının sağlanması için bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Biden, silahlı şiddet önlemeye yönelik çabalarını California eyaletinin Monterey Park kentinde yapacağı konuşmada anlatacak. Ocak ayında silahlı bir saldırgan, Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında Los Angeles yakınlarındaki Monterey Park'ta bir dans stüdyosunu basmış, 20 kişiyi vurmuş, vurulanlardan 11'i yaşamını yitirmişti. Biden Monterey Park'taki saldırıda ölenlerin aileleriyle ve saldırının ardından olay yerine ilk müdahaleyi yapan ekiplerle de biraraya gelecek.

Konuşmalarında taarruz tipi silahların yasaklanması çağrısını sıklıkla dile getiren Biden'ın silah kontroluna ilişkin söylemlerinin giderek sertleştiği gözleniyor.

Demokrat Parti'nin Başkan Barack Obama yönetiminde Biden'ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde silah kontrolu meselesini bu kadar yüksek sesle gündeme getirmediği hatırlanıyor.

Silah kontrolu konusunu sık sık vurgulamasının Kasım ayındaki ara seçimlerde Biden'a oy kaybettirmediğinin altını çizen yardımcıları, Biden'ın 2024 başkanlık seçimlerine doğru silah kontrolu konusunda daha büyük değişiklikler yapılması çağrılarını arttıracağını kaydediyor.

Ancak Biden'ın yetkileri, Kongre'nin geçen yaz geçirdiği ve on yıllar sonra kabul edilen en kapsamlı şiddetle mücadele planı olan partilerüstü yasayla sınırlı. Tasarı, geçen yaz New York eyaletinin Buffalo kentinde bir süpermarkette 10, Teksas eyaletinin Uvalde kentindeyse bir ilkokulda 19 öğrenciyle iki öğretmenin öldürüldüğü silahlı saldırılardan sonra kabul edilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, dün, "Silahlı şiddet çok fazla can aldı. Ancak Başkan Biden daha fazlasını yapmamız gerektiğine inanıyor. Kendisinin Kongre'yi harekete geçmeye çağırdığına ve burada durmamamız gerektiğini söylediğine tanık olacaksınız" dedi.

Özgeçmiş taramalarına ilişkin kurallar arttırılacak

Biden'ın silahlı şiddetin yoğun olduğu bölgelere destek olmak amacıyla hükümeti daha iyi yapılandırması için kabinesine talimat vermesi bekleniyor. Bu plan çerçevesinde silah satıcılarının federal satış ruhsatı alabilmeleri için gereken şartların sıkılaştırılması planlanıyor. Buna göre Bakan Garland, silah satın almak isteyenlere uygulanması zorunlu olan özgeçmiş taramalarına ilişkin kuralları arttıracak.

Başkan Biden'ın ayrıca federal, eyalet ve yerel polisin mermi kovanlarını silahlarla eşleştirmelerini sağlayan sistem çerçevesinde federal kolluk kuvvetlerinin balistik verileri daha etkili biçimde raporlandırmasını da zorunlu kılması bekleniyor. Mevcut sistemde yerel ve eyalet kolluk kuvvetlerinin balistik veri raporlaması zorunlu değil. Bu da silahlarla mermi kovanlarının eşleştirilmesi işlemlerinin etkisini azaltıyor.

Biden'ın ayrıca Federal Ticaret Komisyonu'ndan (FTC), silah üreticilerinin reşit olmayanlara nasıl silah pazarladığı ve genel nüfusa yönelik pazarlama taktiği olarak askeri imgeleri nasıl kullandığına ilişkin bir rapor hazırlamasını da istemesi bekleniyor.
Geçen yıl kabul edilen Güvenli Toplumlar Yasası, silah kontrolunu savunanlar tarafından iyi bir başlangıç olarak nitelenmiş, ancak yetersiz olduğu kaydedilmişti. Yasa imzalandıktan sonra Associated Press, USA Today gazetesi ve Northeastern Üniversitesi tarafından 2006'da oluşturulan silahlı şiddet veritabanına göre 11 toplu silahlı saldırı düzenlendi. Bunlar arasında dörtten daha az kişinin öldürüldüğü saldırılar yer almıyor. Silahlı şiddetin ayrıca Amerika genelinde arttığı da gözleniyor.

Silah kontrolunu teşvik eden Everytown for Gun Safety adlı örgütün başkanı John Feinblatt, "Başkan Biden'ın kararnamesi, kamu güvenliği açısından bir başarı. Kararname, Başkan Biden'ın silah güvenliği konusunda sergilediği liderliğin son örneği. Silah satıcılarına ilişkin açıkların kapanması amacıyla atılan somut adımlar atan Biden'ın yanında duruyoruz. Kararname, silah satışlarında özgeçmiş taramalarının kapsamını genişletecek, silahları tehlikeli kişilerin ellerinden uzak tutacak ve hayat kurtaracak" dedi.

Biden ayrıca kabinesine, polis teşkilatlarının yeni yasadan tam olarak faydalanmasını sağlamaları talimatı verdi. Şiddete meyilli kişilerin kendilerine ve başkalarına zarar vermesini önlemek amacıyla silahlara erişimini geçici olarak engelleyen yasaların sağlayacağı faydaların polis teşkilatlarının özellikle dikkatine sunulması planlanıyor.

Adalet Bakanlığı geçen ay eyaletlere ve başkent Washington’a, bu yasaları ve diğer kriz önleyici programları uygulamaları için 200 milyon dolardan fazla ödenek gönderdi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG