Erişilebilirlik

Biden'dan Amerikalılar'a Aşı Çağrısı


ABD Başkanı Joe Biden, tatil sezonu yaklaşırken özellikle ileri yaştaki Amerikalılar’ı takviye doz aşılarını olmaya teşvik etmek için bugün kameraların karşısında kollarını sıvayıp, güncellenmiş COVID-19 aşısını oldu. Biden aşı olmadan önce yaptığı konuşmada, “Bütün Amerikalılar’ı mümkün olan en kısa sürede takviye doz aşılarını yaptırmaya çağırıyorum" dedi.

Aşı karşıtı Amerikalılar’a seslenen Biden, ABD'de 1 milyondan fazla kişinin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, onları partizan siyaseti bir kenara bırakmaya çağırdı.

Biden,"Bu hastalıktan ölenlerin sayısını azaltmak için artık çok şey yapabiliriz. Bunun için araçlarımız var, aşılarımız var, tedavilerimiz var. Bunların hiçbiri siyasetle ilgili değil. Bu sizin sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığıyla ilgili" dedi.

Biden daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi ve Amerikalılar’ı tatil sezonunda koruma sağlamak için Ekim ayının sonuna kadar takviye doz aşı olmaya çağırdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dün yaptığı açıklamada yaklaşık 20 milyon Amerikalı'nın güncellenmiş aşılarını yaptırdığını ve bu rakamın geçen ay aşıların kullanılmasından sonraki ilk haftalara kıyasla yüzde 60'a yakın bir artış gösterdiğini söyledi. Ancak daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekiyor.

"Havalar soğudukça Amerikalılar korunmak için harekete geçmeli" diyen Beyaz Saray Sözcüsü, kişilerin kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirdikleri kış aylarında COVID-19, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının daha hızlı yayıldığına dikkat çekti.

Amerika’da grip mevsiminin başlangıcı, son haftalarda hastanelere başvuruları arttıran, özellikle bebeklerde şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bulaşıcı ve yaygın bir virüs olan RSV vakalarının bildirilmesiyle aynı zamana denk geliyor.

Beyaz Saray COVID-19 koordinatörü Ashish Jha bugün yaptığı açıklamada, güncellenmiş COVID-19 takviye doz aşı ve grip aşısı olmanın, Amerikalılar’ı tatil sezonuna girerken koruyacağını ve sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltacağını söyledi.

Jha, CNN'e verdiği bir röportajda "Her şeyi kontrol edemeyiz ama kontrol edebileceğimiz şeyler var" dedi.

Beyaz Saray'dan geçen hafta yapılan açıklamaya göre, Amerika’da yalnızca 20 milyon kişi güncellenmiş COVID aşısı oldu. Bu oran yaşlılar arasında yalnızca beşte bir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, Amerika’da haftada 260 bin 808 yeni COVID-19 vakası ve 2 bin 566 can kaybı bildirilirken, virüs hala yayılmaya ve can almaya devam ediyor.

2020'nin başından bu yana 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.

Aşıları arttırmaya yönelik yeni çabalar arasında, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılacak yeni aşı kampanyaları yer alıyor. Aşılama oranlarını arttıracak bu kampanyalar özellikle yaşlı bakım evlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde düzenlenecek.

Beyaz Saray ayrıca düşük gelirliler için sağlık hizmetlerinin elektronik posta servislerine kayıtlı 16 milyon kişiye, güncellenen aşıyla ilgili ikinci bir hatırlatma mesajı gönderileceğini açıkladı.

Biden her okul bölgesini, yüksek öğrenim kurumu ve üniversiteyi Şükran Günü'ne kadar en az bir aşı kliniğine evsahipliği yapmaya çağırırken, işverenleri aşı için ücretli izin vermeye ve çalışanlar için işyerlerinde aşı klinikleri kurmaya teşvik edecek.

Jean-Pierre de dün gazetecilere verdiği demeçte, "Başkan Biden, Amerikan halkına aşının güvenli, etkili, yaygın olarak erişilebilir ve aynı zamanda ücretsiz olduğuna dair bir mesaj göndermek istiyor. Herkesin adım atmasına ve güncellenmiş aşıyı mümkün olan en kısa sürede omasına ihtiyacımız var" dedi.

XS
SM
MD
LG