Erişilebilirlik

Biden Doğu Avrupa Ülkeleriyle İşbirliğini Arttırmak İstiyor


Başkan Joe Biden, Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan Doğu Avrupa ülkeleri zirvesine video konferans ile katıldı. Zirvenin gündeminde Karadeniz bölgesinde güvenlik ve Ukrayna vardı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden, NATO’nun caydırıcılığını, savunmasını güçlendirmeye verdiği desteği ve müttefiklerin stratejik rakiplerin zararlı ekonomik ve siyasi eylemlerine karşı dirençlerini artırmalarının önemini ifade etti" denildi.

Açıklamada Biden’ın ayrıca küresel sağlık güvenliği, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve küresel ekonomik iyileşme gibi zorluklarla mücadele için dokuz ülkeyle işbirliğini arttırmayı istediği kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de açılış konuşmasında Biden’ın zirveye katılımının ABD’nin ittifakları yeniden oluşturma ve NATO’yu güçlendirme konusundaki kararlılığını gösterdiğini belirtti.

NATO ittifakının doğu ucunda yer alan Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Bükreş Dokuzlusu Zirvesi’ne Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda başkanlık etti. Sanal etkinlikte Haziran ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde ülkelerin güvenlik işbirliği konusunda koordinasyon sağlamaları amaçlandı.

Zirvede Transatlantik ilişkileri, NATO 2030 girişimi ile NATO’nun doğu kanadında savunma ve caydırma kapasitesi ele alındı.

Toplantıya video konferans aracılığıyla Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya cumhurbaşkanları katıldı.

Son olarak 6 Mayıs’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği nedeniyle Ukrayna’yı destek amaçlı ziyaretinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yle biraraya gelmişti.Blinken bu ziyarette Rusya’nın Ukrayna sınırında asker konuşlandırmasının ardından Washington’un Kiev’e güvenlik desteğini arttırabileceğini kaydetmişti.

Blinken ayrıca Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’yı ziyaret etmeyi ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmeyi istediğini bildirmiş, ancak olası bir ziyaretle ilgili ayrıntı vermemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG