Erişilebilirlik

“Füzenin Rusya’dan Ateşlenmiş Olması Pek Olası Değil”


ABD Başkanı Joe Biden, Polonya’da iki kişinin ölümüne neden olan füzenin “Rusya’dan ateşlenmiş olmasının pek olası gözükmediğini” söyledi.

Associated Press haber ajansı da Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, ilk bulguların Polonya’yı vuran füzenin Ukrayna güçleri tarafından yaklaşan bir Rus füzesine karşı ateşlendiğini gösterdiğini bildirdi.

Füze dün Ukrayna sınırı yakınlarındaki Polonya'nın Przedwodow köyüne düşerek iki kişinin ölümüne neden oldu.

Polonya'ya füze düştüğü haberinin ardından G20 zirvesi için Endonezya’da bulunan Başkan Biden, NATO üyesi Almanya, Kanada, Hollanda, İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'den liderlerin yanı sıra NATO üyesi olmayan Japonya ve Avrupa Birliği'nden temsilcileri toplantıya çağırdı.


Biden, "füzenin Rusya'dan ateşlenip ateşlenmediğini söylemek için çok erken olup olmadığı" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Buna karşı çıkan ön bilgiler var. Tamamen araştırmadan bunu söylemek istemiyorum ama yörüngeye bakılırsa Rusya'dan ateşlenmiş olması pek olası değil ama göreceğiz."

Biden ayrıca, ABD ve NATO ülkelerinin harekete geçmeden önce olayı tamamen araştıracaklarını söyledi.

NATO büyükelçilerinin bugün olayla ilgili biraraya gelmeleri bekleniyor.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, dün roketin Ukrayna sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Przewodow köyüne düştüğünü açıkladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “düşen füzenin büyük olasılıkla Rus yapımı bir füze" olduğunu, ancak kimin ateşlediğine dair somut bir kanıt bulunmadığını, olayın tek seferlik olduğunu söylemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Polonya topraklarına hedef aldıkları iddialarını yalanlayarak, bu tür haberleri "durumu tırmandırmaya yönelik kasıtlı bir provokasyon" olarak niteledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Polonya'da bir patlama olduğuna dair bilgisi olmadığını söyledi.

Polonya'daki olay, Rusya'nın Ukrayna'daki birçok şehre yoğun füze saldırıları başlattığı sırada meydana geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG