Erişilebilirlik

Biden Georgia Senato Yarışına Uzaktan Destek Verecek


Başkan Joe Biden, 6 Aralık'ta yapılacak ikinci tur Senato seçiminde Demokrat Parti’nin Senato'daki 51'inci sandalyesini kazanmasına katkıda bulunmak için Georgia eyaletine gitmek yerine, Massachusetts eyaletini ziyaret ediyor.

Başkan Biden, Salı günü yapılacak ikinci tur Senato seçiminden önce Georgia eyaletini ziyaret etmeyi planlamıyor. Biden bunun yerine Senatör Raphael Warnock'ın yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyaya Boston'da bugün düzenlenecek bağış etkinliğine katılarak destek verecek.

Biden, Kongre ara seçimlerine uzanan kampanya süreci boyunca Demokrat Partili adaylara uzaktan destek verme stratejisi yürüttü. Danışmanları, Demokrat Parti'nin kilit Kongre yarışlarında beklentilerin üzerinde performans göstermesini, Biden'ın güttüğü uzaktan destek taktiğine bağlıyor.

Biden'ın, Demokrat Parti Senatörlük Kampanyası Komitesi tarafından düzenlenecek bağış etkinliğine katılmadan önce, Warnock'un kampanyasına katkı sağlayan Uluslararası Elektrik İşçileri Kardeşliği adlı örgütün düzenlediği telefonla bağış toplama etkinliğine katkı sağlaması bekleniyor. Demokrat Parti Senatörlük Kampanyası Komitesi, Cumhuriyetçi Partili rakibi Herschel Walker'a karşı Raphael Warnock'u desteklemek için milyonlarca dolar harcadı.

Georgia'da İkinci Tur Heyecanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Danışmanları, Biden'ın Boston ziyaretinin Warnock'un kampanyasının bir ricası olduğunu, Biden'ın da bu ricaya yanıt verdiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu hafta yaptığı açıklamada, "Başkan, Senatör Warnock'a her türlü yardımı yapma konusunda istekli, Senatör nasıl isterse Başkan da o şekilde katkı yapacak" dedi.

Biden, 8 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesinde, Georgia, Arizona ve New Hampshire gibi, kamuoyu destek oranlarının ulusal ortalamanın altında olduğu ve kilit Senato yarışlarının yapıldığı eyaletleri ziyaret etmekten kaçınmıştı.

Georgia Senatörü Raphael Warnock, kampanyası sırasında kendisini Başkan Biden'dan uzak tutmayı tercih etti. 2020'deyse Biden, başkan seçildikten sonra Georgia'da yapılan ikinci tur Senato seçiminde eyaleti ziyaret etmiş ve Georgialı seçmenlere, hükümetinin ve siyasi önceliklerinin başarısının bu eyalette alacağı Senato zaferine bağlı olduğunu söylemişti.

Warnock, Başkan Biden'ın popülaritesinin Georgia'da gerilemesi üzerine kendisini Washington'da partilerüstü bir uzlaşmacı olarak öne çıkarmaya başladı. Warnock, kampanya konuşmaları sırasında Marco Rubio ve Ted Cruz gib Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı işbirliklerinden, Başkan Biden ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'dan daha fazla bahsetti. Warnock genellikle Biden'a atıfta bulunurken Başkan'a üniversite eğitimi kredi borçlarının silinmesi gibi konularda yaptığı baskıları ön plana çıkarıyor.

Biden'ın 2024 başkanlık seçimine katılması gerekip gerekmediği konusundaki soruları ısrarla yanıtsız bırakan Warnock, ikinci dönem başkanlık için yarışa girmesi durumunda Biden'ı destekleyip desteklemeyeceği konusunda da yorum yapmıyor.

Warnock'un Biden'dan uzak konum alma taktiği şimdilik işe yaramış görünüyor. Örneğin rakibi Herschel Walker, Georgia valiliği yarışını yeniden rahatlıkla kazanan Cumhuriyetçi Partili Brian Kemp'ten 200 bin daha az oy toplayarak Warnock'un az farkla gerisine düştü.

Demokrat Parti, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eşitliği bozan oy sayesinde Senato'da kontrolu garantiledi. Ancak Warnock'un 6 Aralık'taki ikinci tur Senato yarışını kazanması durumunda Demokrat Parti, Senato'da 51 sandalyeye sahip olacak. Tek sandalyelik fark, Başkan Biden'ın Senato onayı gerektiren pozisyonlar için gösterdiği adayların onay sürecini hızlandırabilir ve herhangi bir Demokrat Partili senatörün parti çizgisi dışına çıkma olasılığına karşı tampon rolü üstlenebilir.

Başkan Biden, Boston'da ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele projelerine verilen Earthshot Ödülü'nü sunmak için Amerika'ya gelen Galler Prensi William ve Galler Prensesi Kate ile de görüşecek.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG