Erişilebilirlik

Biden: ''Hayatını Hizmete Adadı''


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden ile birlikte 13 Haziran 2021 tarihinde İngiltere'nin Windsor kentinde bulunan Windsor Kalesi'nde.
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden ile birlikte 13 Haziran 2021 tarihinde İngiltere'nin Windsor kentinde bulunan Windsor Kalesi'nde.

70 yıldır tahtta olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in 96 yaşında hayatını kaybettiğini bildirmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere siyasetçiler ve eski başkanlar Kraliyet Ailesine ve İngiliz halkına başsağlığı mesajlarını iletti.

Başkan Joe Biden ve eşi First Lady Jill Biden tarafından yayınlanan mesajda Kraliçe'nin yalnızca bir hükümdar değil bir dönemin sembolü olduğu belirtildi.


''Sürekli değişen dünyada istikrarlı varlığı İngilizler’e nesiller boyu güven ve gurur verdi'' denilen açıklamada Kraliçe II. Elizabeth'e duyulan hayranlığın İngiliz milletler topluluğunu birleştirdiği belirtildi.

Kraliçe'nin tahttaki 70 yılının benzeri görülmemiş bir insani ilerleme dönemine ve insanlık onurunun ilerlemesine tanıklık ettiği belirtilen açıklamada, ''İster genç bir prenses olarak onu radyoda Birleşik Krallık'ın çocuklarına hitap ederken dinlemiş, ister taç giyme törenini televizyondan seyretmiş, isterse Platin Jübile'si sırasındaki son Noel konuşmasını telefonlarından izlemiş olsunlar, Kraliçe dünyanın dört bir yanında kişisel yakınlık ve bağ hissettikleri ilk İngiliz hükümdarıydı. O da bunun karşılığında tüm hayatını onlara hizmet etmeye adadı'' denildi.


Eşi Prens Philip'in desteğiyle Kraliçe'nin her zaman zarafet, görevine bağlılık ve emsali görülmemiş güç örneği olarak ülkesine liderlik ettiği belirtilen açıklamada Kraliçe'nin dünya savaşı ve pandemi gibi zorluklar karşısında halkının yanında olduğuna dikkat çekildi.

II. Elizabeth'in yardım faaliyetleriyle halkını destekleyerek fırsatları arttırdığı belirtilen açıklamada ''Dünyanın dört bir yanındaki yeni bağımsız uluslara dostluk ve saygı göstererek özgürlük davasını yüceltti ve çok sevdiği Milletler Topluluğu'nu barışı ve ortak değerleri teşvik eden bir topluluğa dönüştürmek için kalıcı bağlar oluşturdu'' ifadeleri kullanıldı.

Kraliçe'nin iki ülke arasındaki ilişkileri özel kılmaya yardım ettiğini belirten Biden, kendisiyle ilk kez 1982'de Senato heyetinin İngiltere ziyareti sırasında tanıştıklarını bildirdi; 2021'de de Başkan ve First Lady olarak ilk yurtdışı seyahatlerinde biraraya geldiklerini kaydetti.

Kraliçe için ''Bizi zekasıyla büyüledi, nezaketiyle duygulandırdı ve bilgeliğini paylaştı'' diyen Biden, Kraliçe'nin 14 Amerikan Başkanı ile buluştuğu nu hatırlattı.

Ayrıca Kraliçe'nin ABD ile 11 Eylül terör saldırıları sırasında da dayanışma içinde olduğu belirtilen açıklamada Kraliçe'nin ''Acı, sevgi için ödediğimiz bir bedeldir'' mesajı hatırlatıldı.

Açıklamada ''Gelecek yıllarda Kral ve Kraliçe ile yakın ilişkilerin sürdürülmesini umuyoruz'' denildi.

Biden ailesi mesajlarını, ''Bugün ABD'nin her yerinde kalbimiz ve düşüncelerimiz İngiltere halkı, kraliyet ve milletler topluluğu ile birlikte yas içinde. Sadece Kraliçeleri için değil anneleri, büyükanneleri ve büyük büyük anneleri için yas tutan Kraliyet Ailesi'ne derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Mirası İngiliz tarihinin sayfalarında ve dünya tarihinde büyük yer kaplayacaktır'' ifadeleriyle tamamladı.

ABD'de bayraklar yarıya iniyor

Başkan Biden tarafından yapılan bir diğer açıklamadaysa Kraliçe'nin anısına saygı amacıyla ABD bayrağının Beyaz Saray ve diğer kamu binalarında, hükümetin başkentteki askeri tesisleri ve donanma tesislerinde cenaze töreninin yapılacağı gün yarıya indirileceği belirtildi.

Yine büyükelçilikler, konsolosluk ofisleri ve yurt dışındaki diğer ABD binaları ve askeri tesislerinde de bayrağın yarıya indirileceği kaydedildi.

Biden taziye defterini imzaladı

Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden akşam saatlerinde İngitere’nin Washington Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, Kraliçe II. Elizabeth için açılan taziye defterini imzaladı.

Biden çifti burada İngiltere’nin Washington Büyükelçisi Karen Pierce ve eşi tarafından karşılandı.

Başkan Biden taziye defterine imza attıktan sonra, "Hepiniz için yas tutuyoruz. O harika bir hanımefendiydi, onunla tanıştığım için çok mutluyum" diye konuştu. Jill Biden da, "Kalbimiz sizinle" ifadesini paylaştı.

''Liderlik sembolü ve özgürlük dostu''

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise ''Tahttaki yetmiş yılı boyunca Majesteleri küresel alanda bir liderlik sembolü ve özgürlük dostuydu. ABD Kongresi adına bu acı dönemde Kraliyet Ailesi'ne derin ve içten başsağlığı dileklerimizi iletiyorum'' dedi.

Kraliçe'nin dünyanın saygısını kazandığını belirten Pelosi, ''Milletler Topluluğu'nun başkanı olarak, yeni bir küresel güvenlik, refah ve barış düzeninin oluşturulmasına yardım etti. Son yüzyılda İrlanda'yı ziyaret eden ilk İngiliz hükümdarı olarak tarihe geçtiği 2011 yılında umut ve iyileşme yolunda önemli bir adım attı'' sözlerini kullandı.

Pelosi ayrıca 1991'de Kongre'ye hitaben yaptığı tarihi konuşma sırasında Genel Kurul’da bulunmaktan ve 2007'de ABD'ye yaptığı ziyarette Temsilciler Meclisi başkanı olarak Kraliçe II. Elizabeth'i ağırlamaktan onur duyduğunu bildirdi.

''Asla hata yapmayan harika bir kadın''

Eski Başkan Donald Trump, Kraliçe için ''asla hata yapmayan harika bir kadın'' ifadelerini kullandı.

GB haber kuruluşuna yaptığı açıklamada Trump, ''Onun yaptığı işte kim daha iyi olabilirdi ki? Bu kadar uzun süre bu kadar iyi yaptı ve asla hata yapmadı'' diye konuştu.

''Mirasına hayranlık duyuyoruz''

Eski Başkan Barack Obama da yayınladığı mesajında ''Çoğunuz gibi Michelle ve ben de Majesteleri'nin kararlı liderliğine tanık edebildiğimiz için minnettarız. Onun yorulmak bilmeyen onurlu kamu hizmeti mirasına hayranlık duyuyoruz. Bu zor zamanda düşüncelerimiz ailesiyle ve İngiltere halkıyla birlikte'' dedi.



Obama açıklamasında, ''Başkan ve First Lady olarak görevimize yeni başladığımızda bizi kollarını açarak büyük cömertlikle dünya sahnesine kabul etti. Zamanla birçok kez sıcaklığı, insanları rahatlatması zor zamanlarda mizah yeteneği ve cazibesini kullanması karşısında hayranlık duyduk'' ifadelerine yer verdi.

''Büyük zaferler ve zorluklarla yüzleşti''

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell da 2. Dünya Savaşı sonrasından 21'inci yüzyıla 70 yıl boyunca, 15 farklı başbakan gördü; büyük zaferler ve zorluklar yaşadı. Kraliçe'nin istikrarlı liderliği çok sevdiği topraklarını korudu. Dünyanın en ünlü ve hayran olunan kişilerinden biri olarak yaklaşık üç çeyrek asır geçirmesine rağmen, Kraliçe saltanatının asla kendisi, şöhreti, duyguları, kişisel istek ve ihtiyaçlarıyla ilgili olmadığının farkındaydı'' dedi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG