Erişilebilirlik

Biden İngiltere'de Sunak ve Kral Charles ile Görüştü


ABD Başkanı Joe Biden Windsor Kalesi'nde Kral Charles tarafından karşılandı
ABD Başkanı Joe Biden Windsor Kalesi'nde Kral Charles tarafından karşılandı

Başkan Joe Biden, Litvanya'daki NATO zirvesi için yaptığı üç ülkeyi kapsayan seyahatinde İngiltere'de Kral Charles ve Başbakan Rishi Sunak ile biraraya geldi. Biden, Londra ile ilişkileri "kaya gibi sağlam" olarak değerlendirdi.

NATO henüz Ukrayna'yı ittifaka kabul etmese de zirvede Rusya işgali karşısında Kiev'e destek vermeye devam edecek.

Başkan Biden'ın Sunak'a yaptığı birkaç ay içindeki beşinci ziyaret her iki taraftan da "süregelen diyaloğun devamı" olarak nitelendirildi. Bu, Biden'ın Downing Street'teki başbakanlık binasını ise ilk ziyaretiydi.

Sunak ve Biden başbakanlık binasının bahçesinde birlikte oturdu. Sunak, "Diyaloğumuzu sürdürebilmemiz harika" derken Biden ise "İlişkimiz kaya gibi sağlam. Daha iyi bir dost ve yakın bir müttefikle biraraya gelemezdim. Konuşacak çok şeyimiz var" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden-Sunak görüşmesinde Ukrayna'ya desteğin teyit edildiği ayrıca Kuzey İrlanda'daki gelişmelerle ilerlemeyi sürdürme çabalarının ele alındığı belirtildi.

Başbakanlık’ta bir saatten kısa bir süre kalan Biden daha sonra Kral Charles ile buluşmak için Windsor Kalesi'ne gitti.

Biden, kendisinden önceki diğer ABD Başkanları'nın ilkesini sürdürerek Kral'ın Mayıs ayındaki taç giyme törenine katılmamıştı. Biden'ın Kral Charles ile yaklaşık 50 yıldır mücadele ettiği iklim değişikliği konusunu ele alması bekleniyor.

74 yaşındaki Kral, 80 yaşındaki ABD Başkanı'nı kalenin avlusunda karşıladı ve burada kendisine resmi karşılama töreni düzenlendi.

Charles ve Biden iklim değişikliğini konuşacak

İkilinin daha önceki söylemlerinde hayati olduğunu belirttikleri iklim değişikliğiyle mücadele için özel yatırımın arttırılması konusunu ele almaları bekleniyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada "Başkan'ın Kral'ın özellikle iklim değişikliği konusundaki kararlılığına büyük saygısı var. O bu konuda çok net bir ses oldu" ifadelerini kullandı.

Görüşme, Sunak'ın çevre ile ilgili konulardaki kararlılığının sorgulandığı bir döneme denk geldi.

Birbirlerini iyi tanımayan Biden ve Charles, bu yılın başlarında bir telefon görüşmesi yapmış, Sullivan bu görüşmeyi "inanılmaz derecede sıcak" olarak tanımlamıştı. Biden geçen yıl Kraliçe Elizabeth'in cenazesine, First Lady Jill Biden ise kralın taç giyme törenine katılmıştı.

Sunak ve Biden'ın yarın başlayacak ve Ukrayna krizinin hakim olacağı Litvanya zirvesi öncesinde notlarını paylaşmaları bekleniyor.

NATO zirvesinde öncelikli gündem Ukrayna

Seyahat öncesinde Biden Ukrayna'nın NATO'ya katılma kampanyası hakkında temkinli konuşmuştu. NATO üyeleri ortak savunma anlaşması kapsamında, saldırıya uğrayan diğer bir üyenin yardımına koşmakla yükümlü.

Biden Pazar günü CNN'de yayınlanan röportajında "NATO içinde Ukrayna'nın NATO ailesine şu anda savaşın ortasında katılması konusunda fikirbirliği olduğunu sanmıyorum" demişti.

Biden, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya tartışmalı misket bombası göndermeyi kabul etmişti.

Sivil halka tehdit olarak görülen ve küçük bombacıklarla, geniş bir alanda hedef gözetmeksizin can kaybına neden olan bu bombalar, aralarında İngiltere'nin de olduğu 100'den fazla ülke tarafından yasaklı.

Rusya, Ukrayna ve ABD, bu tür bombaların üretimini, depolanmasını, kullanımını ve transferini yasaklayan Misket Bombası Sözleşmesi'ni imzalamayan ülkeler.

Sunak'ın sözcülerinden biri Washington'un misket bombası kararına Rusya tarafından mecbur bırakıldığını belirtmişti.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG