Erişilebilirlik

Biden Yönetimi’ne Kuzey Akım 2 Baskısı


Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch
Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch

Biri Cumhuriyetçi, diğeri Demokrat iki Senatör, Başkan Joe Biden’a Ocak ayında Kuzey Akım 2 projesini durdurmak amacıyla kabul edilen yaptırımların uygulanmasını sağlama çağrısında bulundu.

Amerikalı yetkililer Rusya ve Almanya arasındaki doğalgaz projesi için “kötü bir anlaşma” değerlendirmesini yapıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch ve Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, Dışişleri Bakanlığı’ndan yıllık savunma politikası tasarısında geçen yaptırımlar kapsamında Kongre’ye 16 Şubat’a kadar rapor sunmayı geciktirmemesini istedi.

Raporda projenin inşaatında ve hayata geçirilmesinde yer alan şirketlerin sıralanması bekleniyor. Yasalar yaptırımların raporda sıralanan şirketlere uygulanmasını öngörüyor.

Senatörlerin Reuters haber ajansı tarafından elde edilen mektubunda, “Bu tehlikeli projeyi sona erdirmek için sizinle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz” sözleri yer aldı.

Mektupta, Alman hükümetinin, ABD'nin kanunen zorunlu yaptırımları göz ardı etmesini gerektirecek bir teklif sunduğu yönünde basında yer alan haberlere atıfta bulunuldu.

Rusya devlet doğalgaz şirketi Gazprom, ABD’nin yeni yaptırımlarına maruz kalmadan 11 milyar dolarlık projeyi tamamlayarak Avrupa’ya Almanya üzerinden doğalgaz taşıma projesini tamamlamak için zamanla yarışıyor. Gazprom projenin bu yıl sona ermesini hedefliyor.

Washington’un yaptırımları nedeniyle proje 2019 yılında bir yıl süreyle durdurulmuştu.

Kuzey Akım 2 projesinin yüzde 90’ından fazlası tamamlanmış durumda, ancak projenin Baltık Denizi’nin derinliklerinde Danimarka açıklarına boru hattının döşenmesi kısmı için gerekli hassas çalışma henüz başlamadı. Bu bölgede deniz tabanında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma patlamamış bombalar yer alıyor.

Eski Başkan Barack Obama döneminden beri projeye karşı olan ABD, projenin Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Avrupa üzerindeki siyasi ve ekonomik etkisini arttırmasından endişe ediyor.

Boru hattı Ukrayna, Slovakya ve diğer ülkeleri atlayarak bu ülkeleri transit vergilerinden mahrum edecek.

Muhalif Rus siyasetçi Alexey Nanalny’nin Ağustos ayında Sibirya’da zehirlenmesi ve Almanya’da tedavi edilmesinin ardından geçen hafta Rusya’da gözaltına alınmasının projeyi daha da siyasi hale getirdiği yorumları yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı raporu ne zaman sunacağını açıklamadı. Bakanlık Sözcüsü Ned Price ise “Bu kötü bir anlaşma çünkü Avrupa’yı bölüyor, Ukrayna ve Orta Avrupa’yı Rusya’nın manipülasyonuna açık hale getiriyor, Avrupa’nın enerji ve güvenlik hedefleriyle ters düşüyor” sözlerini kullandı.

Ancak Price bunlara ek olarak yaptırımların “eldeki birçok araçtan yalnızca biri” olduğunu söyledi.

ABD yaptırımlarından çekinen Zurich Insurance Group gibi birçok şirket projeden ayrılmıştı.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG