Erişilebilirlik

Netanyahu'dan Biden'a ''Operasyon Sürecek'' Yanıtı


ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya Gazze’deki çatışmada “ateşkese yönelik olarak gerilimin derhal azaltılması” çağrısında bulundu. İsrail Başbakanı Netanyahu ise "Operasyon amacımıza ulaşana kadar sürecek" yanıtını verdi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Karine Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada, “İki lider Gazze’deki gelişmelere, İsrail’in Hamas’ın ve diğer terör unsurlarının kapasitesini geriletmede sağladığı ilerleme ve bölge hükümetleriyle ABD’nin devam eden diplomatik çabalarına ilişkin ayrıntılı bir görüşme gerçekleştirdi” dedi.

Jean-Pierre, “Başkan, başbakana, ateşkese yönelik olarak gerilimin önemli ölçüde azaltılması beklentisini iletti” ifadelerini kullandı.

Bir hafta içinde dördüncü telefon görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı’nın Çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesi, iki lider arasında bir hafta içindeki dördüncü görüşme oldu.

Önceki telefon görüşmelerine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda, taraflar arasında ateşkesin desteklendiği ifade edilmiş; ancak kamuoyunda yapılan açıklamalarda İsrail’e doğrudan bir ateşkes çağrısı yapılmamıştı.

''Operasyonu amacımıza ulaşana kadar sürdürmeye kararlıyız''

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Başkan Biden'dan gelen çağrının ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki askeri operasyona devam edeceklerini söyledi.

Askeri bir karargahı ziyaret eden Netanyahu, "ABD Başkanı'nın desteğini taktir ettiğini ancak İsrail'in vatandaşlarına güvenlik ve sükuneti geri getirmek üzere bu amaca ulaşana kadar operasyona devam etmek konusunda kararlı olduklarını" söyledi.

İsrail Başbakanı'nın sert sözleri iki yakın müttefik olan İsrail ve ABD arasında, çatışmaların başlamasından bu yana, kamuoyu önünde gerçekleşen ilk anlaşmazlık olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Biden'ın gerilimin derhal düşürülmesi çağrısının ardından Reuters haber ajansına konuşan Hamas sözcüsü Hazem Kassam, "Çatışmaların durmasını amaçlayanlar İsrail'i Kudüs'teki saldırganlığı ve Gazze'deki bombardımanı durdurmaya zorlamalı" dedi.

Başbakanı Netanyahu, İsrail basınında yer alan haberlere göre, ikinci haftasına giren çatışmaların son bulması konusunda bir takvim vermekten kaçınmıştı.

Bu haberlerde Netanyahu'nun, "Elimizde kronometreyle durmuyoruz. Operasyonda koyduğumuz hedeflere erişmek istiyoruz. Önceki operasyonlar uzun sürmüştü, o nedenle bir takvim vermek olası değil" dediği belirtilmişti.

Başkan Biden’a ise Kongre’deki Demokrat Partili üyelerden, bölgede ateşkesin sağlanması konusunda yönetimin daha aktif bir rol üstlenmesi konusunda baskı geliyordu.

60’tan fazla telefon görüşmesi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD’nin konuyla ilgili "sessiz ve yoğun bir diplomasi" yürüttüğünün altını çizmişti. Psaki, Biden yönetimi yetkililerinin İsrailli, Filistinli yetkililer ve bölge ülkeleriyle bugüne kadar farklı düzeylerde 60’tan fazla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söylemişti.

İsrail ve Gazze’nin kontrolunu elinde bulunduran Hamas arasındaki çatışmalar onuncu gününe girdi.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, şimdiye kadar 219 kişi hayatını kaybetti. İsrailli yetkililere göre de roket saldırılarında 12 kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG