Erişilebilirlik

Biden’dan Sınır Güvenliği Açıklaması


ABD Başkanı Joe Biden, Meksika sınırını yasadışı yollardan geçerken yakalanan Kübalı, Nikaragualı ve Haitili göçmenleri hızla sınır dışı etmek için Trump dönemindeki kısıtlamaları genişleteceğini açıkladı.

Biden diğer yandan ABD'nin bu üç ülkeden ve Venezuela'dan her ay 30 bin kişinin ülkeye havayoluyla girmesine izin vereceğini söyledi.

Beyaz Saray’da dün açıklama yapan Biden, "Bu yeni süreç düzenli, güvenli ve insancıl" diyerek, Küba, Nikaragua ya da Haiti'den gelen ve ABD'de bir sponsoru olmayan göçmen adaylarına seslenerek, "Sınıra öylece gelmeyin” ifadesini kullandı.

Biden yönetimininin, Demokratlar'ın sınır güvenliğine ilişkin yeterli önlem almadığı yönünde Cumhuriyetçiler tarafından yapılan eleştirilerin önünü kesmek için kısıtlamaları devreye soktuğu yorumları yapılıyor.

Biden'dan Sınır Güvenliğine İlişkin Açıklamalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Yeni plana bazı Demokratlar'dan eleştiri

Yeni planla, Meksika, Küba, Nikaragua, Haiti ve Venezuela'dan ayda yaklaşık 30 bin göçmen havayoluyla kabul edilecek. Biden yönetimi, kısıtlamaların Trump dönemine göre farklı olacağını, göçmenlerin yasal yollardan ABD'ye girmek için başvurabileceklerini ve iltica sürecine "düzen ve güvenlik" getirileceğini bildiriyor.

ABD resmi verilerine göre, Kasım ayında Venezuela ve diğer ülkelerden yaklaşık 82 bin göçmen Meksika sınırından Amerika’ya girmeye çalıştı.

Aralarında Senatör Bob Menendez'in de bulunduğu bazı Demokrat senatörler, "Trump yönetiminin ırkçı göç gündeminin felaket ve insanlık dışı bir kalıntısı" olarak nitelendirdikleri sınır güvenliği politikalarının genişletilmesini eleştirdi.

Biden El Paso'ya gidecek

Bu arada Biden bu Pazar günü Meksika sınırına, El Paso’ya gidecek. Göçmenlere kucak açan geçmişiyle Demokratlar'ın kalesi olarak bilinen El Paso, son aylarda Meksika'dan sınırı geçen on binlerce göçmenle başa çıkmakta zorlanıyor.

ABD Başkanı'nın gelecek hafta ise Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir zirve için Mexico City'de biraraya gelmesi ve temaslarında göç konusuna öncelik vermesi bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Kınama

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Amerikalar Savunuculuk Direktörü Amy Fischer, Biden yönetiminin sığınmacılara yönelik yasal yolları kısıtlayacağını açıklamasının ardından kararı eleştirdi.

Yapılan açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, Biden yönetiminin bir insan hakkı olarak sığınma talep etme hakkını hedef alan saldırısını kınıyor. Bugün, Biden yönetimi “Title 42” olarak bilinen 42 Sayılı Kanun’un kullanımını bir kez daha genişleterek, sığınma hakkı noktasında, insan hakları ve ırksal adaletle ilgili dile getirdiği taahhütlerin rotasını tamamen tersine çevirdi. Düzenleme, hızlı sınır dışı uygulamasını arttıracak ve çaresizce güvenlik arayan kişilere bir mobil uygulama aracılığıyla randevu alma zorunluluğu getirecek" denildi.

Açıklamada, "Kübalılar, Haitililer ve Nikaragualılar'ın sınıra kadar tehlikeli bir yolculuğa çıkmak zorunda kalmadan koruma başvurusunda bulunabilmesi için bir yol sağlayan genişletilmiş insani tahliye programını memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu, sığınma talep etme hakkı pahasına yapılmamalıdır. Bu yeni politikalar kuşkusuz koruma arayan, ırk ayrımcılığına uğrayan gruplar ve Yerli Halklar üzerinde orantısız etki yaratacak" ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin sığınma talep etme hakkını korumak konusunda hukuki ve ahlaki yükümlülüğü olduğu belirtilerek "Biden yönetimi bu gidişatı değiştirmeli, dışlama politikalarına son vermeli ve onun yerine sığınma talep etme hakkını korumalı ve sığınmacıları karşılamak için harekete geçen topluluklara kolaylık sağlamalıdır” denildi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG