Erişilebilirlik

Biden’ın Gafları Başkan Adaylığı İçin Sorun Yaratır mı?


Biden’ın Gafları Başkan Adaylığı İçin Sorun Yaratır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Anketler eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 2020 Başkanlık Seçimleri’nde Demokrat adayların başını çektiğini gösteriyor. Ancak Biden’ın yaşı ve gaf yapma alışkanlığı Başkan Trump’ın karşısına çıkacak en iyi aday olup olmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Joe Biden, bir süre önce Iowa’da Başkan Trump’ı hedef alarak konumunu güçlendirmeye çalıştı.

Biden, “Ancak ona sekiz yıl verirsek buna derinden inanıyorum ki bizim doğamızı ve ne olduğumuzu sonsuza dek değiştirecek. Bu yüzden Donald Trump’ı 2020’de yenmeliyiz. Nokta. Nokta. Nokta” dedi.

Biden ülke genelinde ve kilit eyaletlerde Demokrat adaylar arasında yarışı önde götürüyor. Ancak Massachussetts Senatörü Elizabeth Warren gibi isimler Biden’la büyük rekabet içine giriyor.

Bir diğer Demokrat başkan aday adayı Elizabeth Warren da “Şansımız 2020. Bu hükümetin tüm Amerika için çalışmasını sağlayabiliriz. Haydi Demokratlar! Bunu yapalım! Hayallerinizi büyük tutun! İyi mücadele edin! Gelin kazanalım!” diyor.

76 yaşında olmasına rağmen Biden enerjik bir aday.

Ancak yoksullara yardım gibi konulardaki bazı gafları kendisinden şüphe duyulmasına neden oluyor.

Biden’ın “Yoksul çocuklar da en az beyaz çocuklar, zengin çocuklar, siyah çocuklar ve Asyalı çocuklar kadar parlak ve yetenekli” sözleri tartışma yaratmıştı.

Biden aynı zamanda gelecek yıl belki de rakip olarak karşısına çıkacağı Donald Trump’ın da hedefinde.

Trump, “Joe’nun aklı başında değil. O başkanınız olabilecek biri değil. Ama adaylığı kazanırsa bu beni memnun eder” demişti.

Uzman Vanessa Beasley’e göre Biden, Demokrat Başkan adaylarının katıldığı ilk iki tartışma programında zaman zaman darbe alsa da bunları geri püskürtmeyi başardı.

Beasley, “Demokrat Partililer onu hala Başkan Trump’ı yenebilmek için en iyi şansları olarak görüyor. Bence Demokratlar arasında şu an kapsamlı bir affedicilik var. Biden’ın en çok tanınan isim ve Trump’ı yenme şansı en yüksek isim olma konumunu korumasını istiyorlar” diyor.

Virginia Üiversitesi’nden Kyle Kondik’e göre Demokratlar’ın ön seçimleri Şubat ayından önce başlamayacak, bu da rakiplerin Biden karşısında güç kazanması için yeterince zamanları olduğunu gösteriyor.

Kondik, “Eğer Biden birkaç tartışmanın daha yapılmasının ardından Eylül ve Ekim’e girdiğimizde hala öndeyse bu onun daha kalıcı bir aday olduğunu gösterir. Ancak artan eleştiriler sonucunda desteğinin bir kısmının diğer adaylara kayması da mümkün. İşte o zaman bu gerçekten tamamen açık bir yarış haline gelebilir” ifadelerini kullanıyor.

Brookings Enstitüsü’nden uzman Darrell West’e göre Demokratlar, Trump’a odaklanmakla geniş ekonomik ve sosyal reformlar için bastırmak arasında gidip geliyor.

West, “Demokratlar arasındaki tartışmaların çoğu ‘Amerika’yı Trump öncesi döneme geri götürecek küçük değişikliklere mi yoksa daha önemli değişikliklere mi ihtiyacımız var’ şeklinde” diyor.

Bu ikilem Demokrat aday adayları üçüncü bir tartışma için Houston’da gelecek ay toplandıklarında yeniden gündeme gelecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG