Erişilebilirlik

Bilim Dünyası Doğada Dengeyi Sağlamanın Yollarını Arıyor


Bilim Dünyası Doğada Dengeyi Sağlamanın Yollarını Arıyor
Bilim Dünyası Doğada Dengeyi Sağlamanın Yollarını Arıyor

Afrika’nın kurak ovalarında yaşanan ilginç bir durum bilim adamlarını çevreyi koruma konusunda değişik adımları denemeye yöneltti. Kenya’da fillerin bazı ağaçların yapraklarını yemediğini fark eden uzmanlar doğada büyüklüğün her zaman zafer anlamına gelmeyeceğini gördüklerini söylüyor.

Kenya’nın geniş ovalarında Akasya ağaçlarının hayatta kalması oldukça güç. Çoğunluğu kilden oluşan topraklar ve akasyaların yaprak ve kabuklarıyla beslenmeyi seven filler, bu ağaçların yetişmesini ve yaşamasını güçleştiriyor. Florida üniversitesi öğretim üyelerinden Todd Palmer, akasya ağaçlarının pek zarar görmediği bölgelerde ilginç bir gerçeğin farkına vardı. Palmer, fillerin karıncaların yuva yaptığı akasyalara dokunmadıklarını söylüyor.

“Fillerin bazı ağaçlara dokunmadığını tespit ettik” diyen Palmer bu durumu bazı akasya ağaçlarının üzerinde yaşayan karınca nüfusuna bağlıyor. Uzman, fillerin özellikle karıncaların sevdiği tip toprakta yetişen akasyalara hiç zarar vermemesinin çarpıcı bir bulgu olduğunu vurguluyor. Palmer, fillerin karıncaların yaşadığı ağaçların yapraklarından mı hoşlanmadığını yoksa karıncaların birer koruyucu gibi mi davrandığını tespit etmek için de bir araştırma yapmış.

Palmer, karıncaların ayıklandığı akasyaların filler tarafından yendiğini tespit etmiş. Bu da fillerin, üzerinde karıncalar olan yaprakları yemek istemediği anlamına geliyor. Hatta karıncaların kokusunun sindiği yapraklar bile fillerin ilgisini çekmemiş.

Uzman, bunun sebebini fillerin karıncaların bulunduğu yaprakları hortumları ile tuttuklarında karıncaların zaten hassas ve duyarlı olan iç burun bölgesini ısırarak fillerin canını acıtmasına bağlıyor.

Aslında Afrika’da fil nüfusu da düşüşte. Fakat Kenya’nın koruma altındaki bölgelerde fillerin de koruma altında olması doğanın dengesinin bazen olumsuz yönde değişmesine neden olabiliyor. Zira fillerin yaşaması akasyaların ölmesi anlamına geliyor.

Palmer, “doğanın döngüsü açısından ağaç ve çimlerin de korunması önemli” diye konuşuyor. Bilim adamları şimdi karıncaların yardımıyla filleri ağaçlardan uzak tutup hem fil nüfusunu hem de yeşillikleri korumanın yollarını arıyor.

XS
SM
MD
LG