Erişilebilirlik

Bilim Kurulu Aşı Gündemiyle Toplanıyor


Corona virüsü salgınıyla ilgili olarak Bilim Kurulu bugün saat 17.00’de toplanacak. Kurulun gündeminde aşı temini ve aşılama programı ön plana çıkıyor. Corona virüsü aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin de toplantıya telekonferans yöntemiyle katılacak.

Turk bilimadamı Prof. Dr. Uğur Şahin
Turk bilimadamı Prof. Dr. Uğur Şahin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech şirketi kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin'in Türkiye’ye aşı temini konusunda görüşlerini paylaşacağını söyledi.

Türkiye, Eylül ayına kadar BioNTech firmasından 90 milyon doz aşı almayı planlıyor. Türkiye Haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısı alacak. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarına göre, bu hafta Çin’den de 10 milyon doz daha Sinovac aşısının gelmesi bekleniyor.

Türkiye'de bugüne kadar 27 milyon doz aşı yapıldı. Bilim Kurulu toplantısında, bundan sonraki süreçte aşılama programına ilişkin ayrıntılar da masaya yatırılacak. Bakan Koca, Haziran ayı sonuna kadar 20 yaşın üzerindeki işgücünde bulunan kişilerin aşılanmasının hedeflendiğini dile getirmişti. Bakan Koca, programın uygulanması halinde Temmuz ayı gibi toplumsal bağışıklığın sağlanması konusunda önemli bir ilerleme sağlanacağını ifade etmişti.

Bilim Kurulu toplantısında ayrıca son olarak uygulanan tam kapanma sürecinin ardından ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilecek. Kurul, 1 Haziran’da uygulanmaya başlanacak kademeli normalleşmenin ikinci kısmına ilişkin önlemler konusunu da görüşecek. Ancak kurulun kararlarının bir yaptırımı bulunmuyor, sadece Cumhurbaşkanı ve kabineye tavsiye niteliğinde kararlarını iletiyor.

Bilim Kurulu’nda, sürmekte olan yerli aşı çalışmaları da konuşulacak. Türkiye’nin Eylül ayında yerli Corona virüsü aşısı üretimine başlayabileceği ifade ediliyor.

Kurul toplantısının ardından saat 19.00’da basın toplantısı düzenlenecek. Basın toplantısına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla birlikte Prof. Dr. Uğur Şahin’in de katılacağı belirtildi. Bakan Koca, BioNTech’ten aşı temini konusunda rakamları Prof Dr. Şahin’in kendisinin açıklamasını istediğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG