Erişilebilirlik

'Bin Ladin Operasyonunda Kullanılan Helikopterin Enkazı Çin'e Gösterildi'


'Bin Ladin Operasyonunda Kullanılan Helikopterin Enkazı Çin'e Gösterildi'
'Bin Ladin Operasyonunda Kullanılan Helikopterin Enkazı Çin'e Gösterildi'

Amerikalı yetkililer Pakistan’ın, el Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi sırasında kullanılan ve operasyon sırasında düşen helikopterin enkazını incelemesi için Çinli uzmanlara izin vermiş olabileceğini açıkladı.

Yetkililer, Pakistan istihbarat servisinin, radarlara yakalanmayan helikopterin enkazını Çinli mühendislere fotoğraflattığını savunuyor.

2 Mayıs’taki operasyona katılan komandolar, bin Ladin’in Abbotabad’da gizlendiği evin duvarına çarparak hasar gören helikopteri imha etmeye çalışmıştı. Ancak helikopterin kuyruk kısmı patlamada zarar görmedi.

Çin’le sıkı askeri ilişkilere sahip olan Pakistan hükümeti, bin Ladin operasyonundan sonra helikopterin enkazını Çinli uzmanlara gösterebileceğinin işaretlerini vermişti.

Amerikalı yetkililer bu konuyu Pakistanlı meslektaşlarıyla görüştüklerini, ancak İslamabad hükümetinin enkazı yabancı devletlerin erişimine açtığı iddialarını yalanladığını söylüyor.

Operasyondan iki hafta sonra İslamabad’ı ziyaret eden Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, Pakistan’ın helikopterin enkazını iade etme sözü verdiğini söylemişti. Ancak helikopter enkazının fotoğrafları, daha sonra İnternet’te yayınlandı.

Amerika’nın Usame bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu habersiz düzenlemesi Pakistanlı yetkilileri öfkelendirmişti.

XS
SM
MD
LG