Erişilebilirlik

Bin Ladin Yerel Militanlara Sözünü Geçirememiş


Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)
Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)

Amerikan ordusu, geçen yıl Usame Bin Ladin'in Pakistan’daki evinde ele geçirilen belgelerin bazılarını yayınladı

El Kaide lideri bir yıl önce Pakistan'ın Abbottabad kentindeki evine yapılan baskında öldürülmüştü.

West Point Askeri Akademisi'nin Terörle Mücadele Merkezi binlerce belgeden en ilginç bulduğu 17’sini web sitesinde yayınladı.

Belgelerden bin Ladin’in sanıldığı gibi çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren el Kaide militanlarının mutlak lideri olmadığını, tam aksine onları yönetememekten, kontrol edememekten, denetim atında tutamamaktan şikâyetçi olduğu anlaşılıyor.

“Abbottabad'dan Mektuplar” adıyla yayınlanan belgeler, Bin Ladin'in, özellikle Irak’ta el Kaide adına yapılan vahşetten rahatsız olduğunu ve eylemlerde masum sivillerin öldürülmesini önlemeye çalıştığını gösteriyor.

Bin Ladin'in örgüt içi yazışmaları ve günlüğü, eylemlerin Müslüman ülkeler yerine Amerika içinde odaklanmasını istediğini ve Başkan Barack Obama ve Orgeneral David Patraeus'un Pakistan veya Afganistan ziyaretleri sırasında öldürülmesini emrettiğini ortaya koyuyor.

Plana göre Obama’nın uçağının düşürülmesi halinde yerine yardımcısı Joe Biden geçecek ve bin Ladin onun bu göreve hazır olmadığına inandığı için Amerika krize sürüklenecekti.

Bin Ladin, 2006 ile 2011 tarihleri arasını kapsayan 175 sayfalık belgelerde, cihat ideolojisinin Müslümanları yabancılaştırdığını yazıyor ve yeni bir başlangıçtan söz ediyor.

Amerikalı uzmanlar Bin Ladin'in ölümünden önceki yıllarda kendi adamlarını bile yönetemeyen başarısız bir lider olduğunu fakat milyonlarca Müslüman için sembolik bir lider olmaya devam edeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG