Erişilebilirlik

Bir Fransız Cihatçı Daha IŞİD Videosunda


Suriye’de IŞİD saflarında savaşan Fransız cihatçılara bir yenisi daha eklendi. IŞİD’in 10 yaşındaki bir çocukla birlikte gerçekleştirdiği infaz görüntülerinde “Toulouse aksanıyla” Fransızca konuşan cihatçının, Toulouse kentinde Yahudi okuluna saldırarak yedi kişiyi öldüren Muhammed Merah’ın üvey kardeşi Sabri Essid olduğu belirlendi.

Fransa’nın Montauban ve Toulouse kentlerinde, Mart 2012’de gerçekleştirdiği iki ayrı saldırıda 7 kişiyi öldüren Merah, Suriye’de iç savaşın patlak vermesinin hemen ardından, Fransa’da cihat adına cinayet işleyen ilk isim oldu. Cinayetleri motosikleti ve siyah kaskıyla işlediği için “Motosikletli katil” diye de anılan Merah’ın tüm aile üyeleri yakından izleniyor.

IŞİD’in 11 Mart’ta, dünyayı yeniden sarsan şiddet görüntüleyle yayınladığı, Filistinli rehinenin infazını gösterdiği propaganda videosunda, Fransızca konuşan bir yetişkin ve 10 yaşında bir çocuk görülüyor. Fransa’daki cihatçılar konusunda uzman RFI (Fransız Uluslararası Radyosu) muhabiri David Thomson, elllerindeki rehineyi “İsrail ajanı” olduğu iddiasıyla infaz eden 10 yaşındaki çocuğu “Halifenin genç aslanı” diye takdim eden kişinin Sabri Essid olduğunu açıkladı. Thomson, IŞİD içindeki kaynaklarının Essid’i doğruladıklarını, yüzünün cihatcılar içinde son derece tanıdık bir yüz olduğunu belirterek, teşhis etmenin de güç olmadığını dile getirdi.

Fransız cihat uzmanı gazeteci belirledi

Thomson’un verdiği bilgiye göre Sabri Essid, Muhammed Merah’ın annesinin sonradan evlendiği eşinin oğlu. Essid, Merah’ın bir operasyonla ölü ele geçirilmesinin ardından cenaze töreni de düzenleyen kişi olarak biliniyor. Cenaze töreninin ardından sessizliğini koruyan Sabri Essid, bir yıl önce Suriye’ye giderek cihatçıların saflarına katıldı. Muhammed Merah ve abisi Abdelkadir Merah’ın radikalleşmesinin, Essid’le tanıştıktan sonra başladığı ifade ediliyor.

Essid’in Filistinli bir rehinenin infazını içeren videoyu Muhammed Merah’ın ilk eylemini gerçekleştirdiği 11 Mart’ta, günü gününe tam 3 yıl sonra yayınlaması da Thomson’un iddiasını güçlendiriyor.

Liberation doğruladı

Liberation gazetesine konuşan yakınları da, görüntülerin Essid’e ait olduğunu doğruladı. Liberation, “Polis’in ailesiyle görüşerek sürdürdüğü kimlik tespit incelemesi sürüyor ancak bu kişinin Sabri Essid olduğu yolunda çok az şüphe var” ifadesini kullandı.

Sabri Essed hakkında polis kayıtlarında yer alan ve Fransız medyasına sızan bilgilere göre, Fransız cihatçı, 2006 yılında, Suriye’de, Irak’a geçmek isteyen El Kaide militanlarının saklandığı bir evde yakalandı. Suriye yetkilileri tarafından Fransa’ya teslim edildi ve beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Essid’in adı, Temmuz 2014’te Toulouse’da Albi yakınlarında bir cihatçı kampa düzenlenen operasyonda da geçti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG