Erişilebilirlik

Bir Yanda Taziye Bir Yanda Çatışma


Diyarbakır, hafta sonu öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin yasını tutarken, kentte gerilim oldukça yükseldi. Elçi’nin öldürüldüğü Sur ilçesinde 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kontrol noktasında polise silahlı saldırı düzenleyen bir kadın öldürüldü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün taziye için Diyarbakır’daydı.

Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Sur İlçesinde dün gece başlayan operasyonlar nedeniyle bugün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 6 mahalle ve bir caddeyi kapsayan sokağa çıkma yasağının ardından ilçeye giriş çıkışlar kontrol altına alındı. İlçeye girmek isteyenler sıkı bir aramadan geçirildi. Hendeklerin kapatılması için düzenlenen operasyonda gece saatlerinde başlayan çatışma ve patlama sesleri akşama kadar aralıklarla sürdü. Çatışmalar, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü sokak ve çevresinde ve Kurşunlu Cami civarında yoğunlaştı.

Bu arada öğle saatlerinde Dağkapı Meydanı’nda polis kontrol noktasına saldırı düzenlendi. Polis noktasında gelen bir kadın, üzeri arandığı sırada, silahını çekerek ateş etmeye başladı. Mermi kadın polisin çelik yeleğine isabet etti. Bir polisin yaralandığı olayda kadın vurularak öldürüldü. Valilik kadının PKK’lı olduğunu açıkladı. Akşama doğru ise meydanda toplanan bir grup Sur’a girmek istedi ancak polis izin vermedi.

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Diyarbakır’daydı. Kılıçdaroğlu, Tahir Elçi’nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ziyaret sırasında “Biz kimseyi suçlamıyoruz, devlet sorumluları bulsun” dedi.

Daha sonra Emniyet Müdürlüğünü ziyaret eden Kılıçdaroğlu, buradan baroya geçti. Baro yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, başsağlığı dileyerek, soruşturma ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'ın sıradan bir kent olmadığını belirterek, Diyarbakır'da faili meçhul cinayet olmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bir baro başkanı katlediliyor. Failleri belli değil. Ortak kanaat; bu olayın aydınlatılması. Failler belirlenmeli, kim olursa olsun. Siyaseten takipçisi olacağız. 21'inci Yüzyıl Türkiyesi'nde bir faili meçhul olmamalı. Tahir Elçi yüreğinde insan sevgisi olan bir insan. Kentini, insanları seviyor, saygın bir hukukçu, insan haklarına önem veriyor, kent kültürüne sahip çıkıyor. Diyarbakır sıradan bir kent değil, tarihin bütün dokularını burada bulabilirsiniz. Kente sahip çıkmak için oraya gidiyor, çatışma kültürünü kabul etmeyen bir insan hukuku ve hukukun üstünlüğünü ömrü boyunca savunmuş böyle bir insanın katledilmesi yüreğimizi acıtıyor. Failler bulunmalı. Ailesi bunu istiyor. Hangi görüşten olursa olsun bütün siyasi partiler bunu istiyor. Hukuk adına insanlık adına istiyoruz. Artık Türkiye'de huzur istiyoruz. CHP olarak bizim üzerimize düşen bir görev varsa biz o görevi yapmaya hazırız. Bu ülkenin huzura ve barışa ihtiyacı var. Ayrışmanın felaket getirdiğini biliyoruz ve görüyoruz “dedi.

Kılıçdaroğlu sokaklara barikat kuranlara da seslenerek, ”Elçi, yollarda barikat kurulmasının doğru olmadığını sürekli ifade ediyordu. Eğer bu vasiyetse buna herkesin uyması lazım. Barikatlar sorun çözmez sorun yaratır. Diyarbakırlı bunu istemiyor. Diyarbakır kadim bir kenttir. Bu Tahir Elçi'nin söylemidir. Bütün kültürlerin izlerini burada bulabilirsiniz. Değişik inançlardan insanların özgürce gezdiği bir kenttir. Eğer siz bu kentin sokaklarını ayırırsanız bu doğru değildir. Barikatları kuran arkadaşlar, siz Tahir Elçi'yi seviyorsanız onun vasiyetinin gereğini yapın, kaldırın onları. Bu cinayet eğer bu ülkede onun beklentilerinin vasiyetinin gereği olarak sorunların çözüleceği tarihse bu başlamalı. Hükümetin ne yaptığını bilmiyoruz. Ama gelinen süreci biliyoruz. Bu süreç sorun yaratan bir süreç dedik defalarca ifade ettik çözüm yerinin parlamento olduğunu defalarca ifade ettik. Sorunun nasıl çözülmesi gerektiğini biz biliyoruz. Ama onlar daha farklı yöntem izlediler o yöntem Türkiye'yi bu noktaya taşıdı”diye konuştu.

‘Mermi çekirdeği’ Ankara’ya gönderildi

Bu arada cinayetle ilgili yeni gelişmeler kaydedildi. Polis, kaçan şüphelilerden birinin öldüğü bilgisinin teyit edilemediğini söyledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, gerek duyulması halinde Elçi’nin vurulduğu yerde yeniden olay yeri incelemesi yapılacağını belirtti. Bu arada olay yerinden bulunan mermi çekirdeği, detaylı inceleme için Ankara’ya gönderildi. Uzmanlar çekirdekteki bulgu ve Elçi’nin kan örneği arasında DNA eşleşmesi sağlanması halinde cinayet yüzde 90 oranında çözüleceğini söyledi. Çamura bulanan ve üzerinde sıvı örnekleri bulunan mermi çekirdeği Adli Tıp'ta kimyasal teknikler kullanılarak incelenecek.

Bir Yanda Taziye Bir Yanda Çatışma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG