Erişilebilirlik

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Önemi


Amerikan Anayasası başkanların her yıl ülkenin içte ve dışta karşı karşıya bulunduğu mevcut durum konusunda Kongre’de bir konuşma yapmasını öngörüyor. Başta Kongre üyelerine postalanmış yazılı rapor şeklinde başlayan Birliğin Durumu adlı konuşma, zamanla başkanların çoşkulu nutuklar attığı bir televizyon şovuna dönüştü.

Amerikan Anayasası başkanların Birliğin Durumu konusunda Kongre’ye bir rapor sunmasını öngörüyor. İlk başkanlar Kongre binasına gidip konuşma yapmaz, raporu postalardı.

Birliğin Durumu konuşmasına özel konuk getirme adetini 1982’de Ronald Reagan başlattı. Washington’da bir uçak kazasında Potomac Nehri’ne düşen yolcuları kurtaran kişi ilk özel konuk oldu. O tarihten beri bu adet yerleşti.

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Mark Rom anlatıyor: “Başkanlar Birliğin durumu konuşmasında birden fazla amaç güder. Bunlardan biri Kongre’ye önündeki dönem için bir gündem sunmaktır. Ama bunu sadece Kongre’ye değil, kamuoyuna da sunar. Kongre halkın sesine kulak verdiği için başkanlar kamoyunu hedefleri doğrultusunda harekete geçirmek ister.”

Temsilciler Meclisi Başkanı, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine hitaben konuşması için başkanı kürsüye davet eder. Konuşma daha büyük olduğu için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yapılır. Profesör Rom günümüzde konuşmanın sadece özlü değil, dramatik olduğunu da söylüyor: “Başkanlar gündemin ne olduğunu söyler. Kongre’de kendi partisinin üyeleri ayağa kalkıp çoşkuyla gündemi alkışlar. Muhalefet partisi üyeleri ise bu durumlarda kollarını kavuşturup sessizce dinler, yerlerinden kalkmaz.”

Konuşma sorunlardan söz etme ve çözümler önerme fırsatı yaratır.

Mark Rom, “Roosevelt ya da Başkan Bush’u düşünün. İkinci Dünya Savaşı ya da Irak ve Afganistan’ın işgali konusunda konuşurken saldırıya uğrayabileceğimiz, ama sonunda mutlaka galip geleceğimiz mesajı verdiler,” diyor.

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Mark Rom, “Başkan Obama ülke ağır bir ekonomik krizin içindeyken umut ve değişim mesajı sundu,” şeklinde konuşuyor.

Başkan Obama, “Ekonomimiz zayıf olabilir ve güvenimiz sarsılabilir. Ama bu akşam her Amerikalı bilmelidir ki, yeniden toparlanacak ve durumu düzelteceğiz. Amerika eskisinden daha güçlü olacak,” şeklinde konuşmuştu.

Daha güçlü ekonomi, daha sıkı silah kontrolu, daha güçlü göçmenlik yasası. Uzmanlar Başkan Obama’nın bunları gündeme getireceğini söylüyor.

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG