Erişilebilirlik

Blinken Balon Krizinden Sonra Çin Ziyaretini Erteledi


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 5-6 Şubat’ta yapmayı planladığı Çin ziyaretini ertelediği belirtildi.

Bu erteleme kararında, birkaç gündür ABD üzerinde uçan ve Amerika’nın ‘casus balon’, Çin’in ise ‘rotasından çıkan sivil bir balon’ olduğunu savunduğu balon krizi etkili oldu.

ABD ile Çin Arasında "Casus Balon" Gerginliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, Blinken’ın ziyareti sırasında Çinli yetkililerle görüşmelerine balon meselesinin baskın olmasını istemediğini dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de, Biden'a Salı günü balon hakkında bilgi verildiğini ve yönetimin şu anda Çin Halk Cumhuriyeti'ne seyahat etmenin uygun olmadığı konusunda fikir birliği içinde olduğunu söyledi.

Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Çin'e planladığı ziyareti ertelemesi gerektiği konusunda Biden’ın ve danışmalarının da hemfikir olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'dan bir yetkili de yaptığı açıklamada, ABD'nin ABD toprakları üzerinde uçan Çin casus balonunu yakından takip ettiğini ve tüm seçenekleri açık tuttuğunu belirterek, Washington'ın Pekin'in saldırısını engellemek için derhal harekete geçtiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Blinken da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın görüşmede, devam eden bu sorun ışığında, şu anda Pekin'i ziyaret etmesinin uygun olmayacağını açıkladığını belirtti. Price ayrıca Blinken’ın ABD'nin diplomatik angajman ve açık iletişim hatlarını sürdürme taahhüdünde bulunduğunun altını çizdiğini de kaydetti. Blinken, koşullar izin verir vermez Pekin'i ziyaret edeceğini dile getirdi.

Öte yandan Blinken, Güney Kore Dışişleri Bakanı ile ile ortak basın toplantısında Wang Yi ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, “Bu gözetleme balonunun ABD hava sahasında bulunmasının ABD egemenliğinin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu, bunun sorumsuz bir hareket olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin, yapmayı planladığım bu ziyaretin hemen öncesinde bu eylemi gerçekleştirme kararı, yapmaya hazır olduğumuz önemli tartışmalara zarar veriyor” dedi.

Amerikalı yetkililer dün, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pekin'e planladığı ziyaretten sadece birkaç gün önce Çin’e ait bir casus balonunun ABD üzerinde birkaç gündür uçtuğunu açıklamıştı.

Blinken Balon Krizinden Sonra Çin Ziyaretini Erteledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Yetkililer, ABD hava sahasına girdiğinden beri balonu "gözetim altında tuttuklarını" ve pilotlu askeri uçaklarla gözlemlediklerini söyledi.

Enkazın güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesiyle, Başkan Joe Biden'a balonun vurulmaması tavsiye edildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti şu anda ABD kıtası üzerinde bulunan yüksek irtifalı bir gözetleme balonu tespit etti ve takip ediyor" demişti. Ryder, "Balon şu anda ticari hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada seyrediyor ve yerdeki insanlar için askeri ya da fiziksel bir tehdit oluşturmuyor" diye konuşmuştu.

Patrick Ryder bugün düzenlediği brifingde de konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Ryder, balonun rotasını değiştirdiğini ve şu anda ülkenin orta kısmında yaklaşık 60 bin feet (yaklaşık 18 kilometre) yukarıda doğuya doğru süzülmekte olduğunu söyledi.

"Balon muhtemelen birkaç gün daha Amerika'nın üzerinde olacak"

Ryder, manevra kabiliyeti olan balonun muhtemelen birkaç gün daha Amerika’nın üzerinde olacağını ekledi.

Pentagon sözcüsü, balonun Amerika üzerinde tam olarak nerede konumlandırıldığını belirtmekten kaçınırken, "saat saat" bir güncelleme döngüsüne girmek istemediğini, isteyenlerin bunun için gökyüzüne bakabileceklerini söyledi.

Balonun yerdeki kişiler için hiçbir risk oluşturmadığını bir kez daha teyit eden Ryder, balonda nükleer ya da radyoaktif madde olduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını da söyledi.

Ryder, ABD’nin Çin ile iletişim halinde olduğunu ifade ederek, geçmişte başka yerlerde de bu tür faaliyetlerin görüldüğünü belirtti.

Tüm bu gelişmeler üzerine Amerikan basınında ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Çin’e yapacağı ziyareti ertelediği haberleri yer aldı.

Çin: “ABD üzerindeki balon rotasından çıkan sivil bir balon”

Çin ABD üzerinde uçan balonun sivil meteorolojik ve diğer bilimsel amaçlar için olduğunu belirterek, ABD hava sahasına girmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, beklenmeyen bu durum konusunda ABD ile iletişim halinde olduklarını açıkladı.

Açıklamada, "Balon Çin’e ait bir balon ve doğası gereği sivil, meteorolojik ve diğer bilimsel araştırmalar için kullanılıyor. Batı rüzgarlarının etkisi ve sınırlı kontrol kabiliyeti nedeniyle, balon amaçlanan rotasından saptı" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Çin, balonun mücbir sebepler nedeniyle yanlışlıkla ABD'ye girmesinden üzüntü duymaktadır. Çin, bu kazayı uygun şekilde ele almak için ABD tarafıyla iletişimi sürdürmeye devam edecektir" ifadesi kullanıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre ise, "Ancak bu balonun hava sahamızda bulunması, egemenliğimizin ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bunun meydana gelmesi kabul edilemez" dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG