Erişilebilirlik

Blinken ve Lavrov’dan Karşılıklı Eleştiriler


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Hindistan’da bir güvenlik forumuna katıldı. Blinken’ın Rusya'nın Ukrayna'da cezasız bir şekilde savaş yürütmesine izin verilemeyeceğini söylemesinin ardından Lavrov, ABD'yi ikiyüzlülükle suçladı.

İki bakan bu hafta Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılmış ve Rus güçlerinin bir yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana ilk kez yüz yüze görüşmüşlerdi.

Blinken ve Lavrov’dan Karşılıklı Eleştiriler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Stratejik ilişkiler forumu olan Raisina Diyaloğu’nda konuşan Blinken, "Eğer Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarının cezasız kalmasına izin verirsek, diğer ülkelerde saldırganlık yapanlara, yaptıklarının yanlarına kar kalabileceği mesajını göndermiş oluruz" dedi.

Blinken'ın ardından aynı stratejik ilişkiler forumunda konuşan Lavrov, ABD'nin Irak savaşı, Libya'ya hava saldırıları ve 1999'daki Kosova çatışması sırasında Yugoslavya'nın bombalanması dahil, dünyanın çeşitli yerlerinde askeri müdahaleyi haklı göstermek için "ulusal çıkarlarına yönelik bir tehdit" söylemini öne sürerken Rusya'nın Ukrayna'daki eylemini sorgulamanın "çifte standart" olduğunu savundu.

Sergey Lavrov ayrıca Rusya'nın savaşın sona erdirilmesi için ne zaman müzakereye oturacağı sorusunun Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'ye sorulması gerektiğini söyledi.

Lavrov, "Herkes Rusya'nın ne zaman müzakere edeceğini soruyor. Batı sürekli olarak henüz müzakere zamanının gelmediğini çünkü Ukrayna'nın herhangi bir müzakereden önce savaş alanında kazanması gerektiğini söylüyor" dedi.

G20 toplantısında ABD ve müttefikleri üye ülkelere çatışmayı sona erdirmesi için Rusya'ya baskı yapmaya devam etmeleri çağrısında bulundu.

Ancak G20, Çin ve eylemlerini kendi güvenliğine yönelik bir tehdidi ortadan kaldırmayı amaçlayan "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiren Rusya'nın muhalefeti nedeniyle, savaşla ilgili ortak bir açıklama üzerinde anlaşamadı.

Rusya’dan ABD’ye Quad suçlaması

Lavrov Washington'u, Hint-Pasifik bölgesindeki stratejik konulara odaklanan ve ABD, Avustralya, Hindistan ile Japonya arasında bir ortaklık olan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu'nu (Quad) "askerileştirmeye çalışmakla" da suçladı.

Blinken, bugün erken saatlerde Quad dışişleri bakanları ile de biraraya geldi. Dört bakan, "nükleer silah kullanımı ya da kullanım tehdidinin kabul edilemez" olduğunu belirten bir bildiri yayınladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin 21 Şubat’ta ABD ile imzacısı olduğu nükleer silahların kontrolü anlaşması Yeni START’ı askıya almış ve nükleer denemelere yeniden başlama tehdidinde bulunmuştu.

G20 toplantısının oturum aralarında dün yaptıkları kısa görüşmede Blinken, Lavrov'a savaşı sona erdirmesini söylemiş ve Moskova'yı anlaşmaya geri dönmeye çağırmıştı.

Quad bildirisinde ayrıca, Güney Çin Denizi'nde gerilimi arttıran eylemler ve bölgedeki tartışmalı bölgelerin "askerileştirilmesi" kınanarak, Çin üstü kapalı şekilde eleştirildi.

Çin, Quad’ı bir tür Soğuk Savaş yapılanması ve "diğer ülkeleri hedef alan" bir hizip olarak tanımlıyor.

Blinken ve Kuleba Lavrov görüşmesini konuştu

Öte yandan Blinken bugün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ikili, Blinken’ın G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında Lavrov ile yaptığı kısa görüşmeyi ele aldı.

Açıklamada, “Bakan, Dışişleri Bakanı Kuleba'ya, sivil altyapının hedef alınmaya devam edilmesi ve bunun sonucunda meydana gelen sivil kayıplar dahil Rusya'nın acımasız saldırılarına karşı kendini savunan Ukrayna'ya ABD'nin daimi desteğinin altını çizdi’’ denildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG