Erişilebilirlik

Blok Zinciri Teknolojisi Yaygınlaşıyor


Blok Zinciri Teknolojisi Yaygınlaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Tartışmalı dijital para birimi Bitcoin kısa süre önce rekor seviyede değer kazandığı için gündemdeydi. Ancak Bitcoin’in ardındaki 'blockchain' yani blok zinciri teknolojisi, daha büyük büyüme potansiyeli vadediyor. Bu teknolojinin kullanım alanları artık geleneksel şirketler tarafından da keşfedilmeye başlandı.

Sanal para birimi Bitcoin’i oluşturan blok zinciri teknolojisi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi.

“Her blok zinciri işlemi, açıktır. Örneğin büronuzda bir grup çalışanınızla bir Excel dosyası paylaştığınızı düşünün. Dosyaya yaptığınız her güncelleme, tüm bilgisayarlarda güncellenmesini sağlar.”

Bitcoin, blok zinciri teknolojisini kullanarak bir noktadan diğerine gizli ödeme yapılmasını sağlıyor. Bu gizlilik ise, sanal para biriminin yasadışı faaliyetlerde kullanılmasına olanak tanıyor. Ancak yazılımcılar, aynı teknolojiyi başka alanlara da uyguluyor.

”Ethereum gibi uygulamalarsa sadece para transferi yapmayı değil aynı zamanda kullanıcıların kendi sistem ve uygulamalarını kurmalarını sağlıyor.”

Blok zinciri ağları, para transferlerini yapmak için merkezi olmayan bilgisayar sistemi ya da düğümleri kullanarak aracılara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Hudson Jameson, Ethereum blok zincirini temel alarak, otomobiller için donanım ve yazılım platformları geliştirmiş.

”Tesla otomobillerine Ethereum düğümü atıyoruz. Örneğin araç ne zaman paralı köprüden geçse Ethereum düğümü köprüdeki sistemle etkileşime geçip ücreti ödüyor. Günümüzde köprü ücreti öderken kredi kartı işlemi için harç da ödüyorsunuz. Ama bizim sistemimiz sadece makinalar arasında iletişim kuruyor.”

Makinalar arasındaki iletişim, kişinin dijital cüzdanındaki dijital para birimine doğrudan erişim sağlıyor. Para işlemleri, ağ dışına çıkmadan, anında tamamlanıyor.

Bazı büyük firmalar da blok zinciri teknolojisinin olanaklarından yararlanmak için kolları sıvadı.

”Bu teknolojinin kullanım alanları giderek daha çok çeşitlilik kazanıyor. Çok sayıda kişi bu teknolojiyle ilgileniyor.”

Blok zinciri teknolojisinin zincirleme tepkimeye neden olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

XS
SM
MD
LG