Erişilebilirlik

BM: ‘Cuma Namazı Öncesi Kudüs Krizine Çözüm Bulmak Şart’


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa, Mısır ve İsveç’in isteğiyle acil olarak gündemine aldığı Kudüs krizini yapılan kapalı oturumda ele aldı.

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, kapalı kapılar ardında Kudüs kriziyle ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nde brifing verdikten sonra gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Mladenov Kudüs’te yaşanan krizle ilgili cuma gününe kadar mutlaka bir çözüm yolu bulunması gerektiğini söyledi.

‘Olaylar Ortadoğu’nun dışına taşabilir’

Kudüs’te yaşanan krizin daha fazla artmaması için taraflara kışkırtıcı olabilecek eylemlerden uzak durma çağrısında bulunan Mladenov, “Cuma gününe kadar krize çözüm bulunmazsa ve cuma namazında yine sorun yaşanırsa gerginlik daha da artar. Olayları yerel olarak değerlendirmemek gerek. Olaylar, İsrail ve Filistin'in ötesine geçerek bir felakete neden olabilir. Kimse bu yaşananların yerel olaylar olduğu hatasına kapılmasın. Olaylar küçük bir alanda yaşansa da bütün dünyada milyonları etkiliyor” dedi.

‘Taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli’

Mladenov, tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirterek, Filistin yönetiminin kışkırtıcı eylemleri ve bu yöndeki açıklamaları engellemesi, İsrail’in de uluslararası insan hakları ve hukuk içerisinde daha fazla kişinin yaşamını yitirmemesi için maksimum özen göstermesi gerektiğini kaydetti.

Mladenov, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun kutsal mekanların statüsünün korunacağının ifade etmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

Mladenov, katıldığı Güvenlik Konseyi kapalı oturumunda şiddet olaylarının tamamının kınanmasını istediğini de kaydetti, ancak yaptığı açıklama sonrasında gazetecilerin hiç bir sorusunu yanıtlamadı.

İsrail: ‘Herkesin ibadet etmesine izin vereceğiz’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kapalı oturumundan önce bir açıklama yapan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Dany Danon, Filistin Yönetimini terörü kışkırtmaktan vazgeçmeye çağırdı, "Herkesin Mescidi Aksa’da gelip ibadet etmesine izin vereceğiz ancak aynı zamanda bu önemli bölgenin güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Filistin: ’BM İsrail’den gelecek şiddete karşı koymalı’

Filistin Yönetimi BM Temsilcisi Riyad Mansur gazetecilere Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Şiddete karşıyız ve Güvenlik Konseyinin Filistin halkını İsrail işgali altındaki otoritelerden gelen şiddete karşı koruyacak siyasi iradeye sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kudüs yeniden BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, her üç ayda bir yapılan Ortadoğu barışıyla ilgili açık olarak yapılan toplantıda Kudüs krizini bugün ele alacak.

Ortadoğu barışıyla sorumlu özel temsilci Mladenov Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres’e gelişmeler konusunda bilgi verecek. Mladenov, bugünkü Güvenlik Konseyi toplantısına katılmasının ardından Ortadoğu’ya hareket edecek.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG