Erişilebilirlik

BM Denetçileri Suriye’ye Dönüyor


Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, BM kimyasal silah denetçilerinin Çarşamba günü yeniden Suriye’ye döneceğini açıkladı.

Abe Sellstrom başkanlığındaki BM heyeti iki hafta süreyle inceleme yaptıktan sonra bu ay başında Suriye’den ayrılmıştı. Heyet, geçen ayki kimyasal saldırı iddialarını araştırmıştı. Ancak heyetin asıl görevi biri Mart ayında Halep yakınlarındaki saldırı olmak üzere daha önce düzenlenen üç ayrı saldırıyı incelemekti. Bu saldırılarla ilgili olarak isyancılarla hükümet birbirlerini suçlamıştı. BM heyeti saldırılarda, kimin saldırıyı düzenlediğini değil, ne tür kimyasal silahlar kullanıldığını belirlemekle görevlendirildi.

Geçen ay Guta’da yapılan saldırı tüm dünyada büyük tepki topladı ve Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini öngören planın gündeme gelmesinde etkili oldu. BM Güvenlik Konseyi planın uygulamaya geçirilmesini sağlayacak bir karar tasarısı üzerinde çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, bu hafta içinde tasarının çıkabileceğini söyledi.

Rusya ve Çin; Suriye’nin öngörüldüğü gibi kimyasal silahlarını imha etmemesi halinde askeri müdahale seçeneğini de içermesini isteyen Amerika, İngiltere ve Fransa’ya karşı çıkıyordu.

Yardım kuruluşlarından çağrı

Bu arada yardım kuruluşları dünya liderlerinden Suriye’ye daha fazla yardım yapmalarını istedi. 14 yardım kuruluşu hazırladıkları ortak bildiride birçok Suriyeli mültecinin yardım alamadığını ve kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakıldığını söyledi. Açıklamada Suriyeli mültecilerin %70’inin kampları terkedip kent ve köylere yerleştiği kaydedildi.

Yardım kuruluşları sorunun giderek büyüdüğünü, sadece bir haftalık bir sürede 50 bin Suriyeli’nin Kuzey Irak’a gittiğini bildirdi. Yardım kuruluşlarına göre her ay en az 75 bin Suriyeli sığınmacı Lübnan’a gidiyor. Halen Lübnan nüfusunun beşte birini Suriyeli mülteciler oluşturuyor.


İç savaş nedeniyle Suriye’den kaçanların sayısı ise 2 milyonu aşmış durumda. Suriye içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 4 milyon 500 bin civarında. İç savaş nedeniyle hem ülke içinde yer değiştirenler, hem de ülke dışına gidenler Suriye nüfusunun dörtte birinden fazla.

En çok Suriyeli mülteci kabul eden ülkeler Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Irak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG