Erişilebilirlik

BM Esat Ailesine Yaptırımları Görüşüyor


Suriye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin duvarına "Özgür Suriye" yazılmış
Suriye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin duvarına "Özgür Suriye" yazılmış

BM Güvenlik Konseyi’nin bazı üyeleri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve danışmanlarına karşı yaptırım uygulanmasını öngören bir karar tasarısı üzerinde çalışıyor.

21 kişinin bulunduğu listede, Beşar Esat’ın erkek kardeşi Mahir ve Suriye ordusunun sivil halka karşı savaşan 4. Zırhlı Tugayının komutanları da bulunuyor. Suriye’nin en büyük cep telefonu şirketinin sahibi, Esat’ın milyarder kuzeni Rami Makluf, İstihbarat Dairesi yetkilileri ve rejime maddi kaynak sağlayan devlet kuruluşlarının yöneticileri de yaptırım listesinde.

Tasarıda bu kişilere seyahat yasağı getirilmesi ve Suriye’ye uygulanmakta olan silah ambargosunun sertleştirilmesi de öngörülüyor.

Ancak Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından hazırlanan tasarının Rusya tarafından veto edilmesi ihtimali çok yüksek. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, Şam hükümetini cezalandırmak için zamanın uygun olmadığı görüşünde.

Bu arada Amerika’nın Şam büyükelçisi Robert Ford, dün, Dara yakınlarında, güvenlik kuvvetlerinin birçok kişiyi öldürdüğü Cesim’i ziyaret etti. Geçen ay Ford’la Fransa’nın Şam Büyükelçisi Eric Chevallier’in Dara’yı ziyaret etmesi Şam hükümetini kızdırmış ve iki diplomata seyahat yasağı konmuştu. Amerikan Büyükelçisine Cesim için izin verildiği öğrenildi.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komisyonu, Suriye güvenlik kuvvetlerinin işlediği öne sürülen cinayet ve katliamları soruşturmaya karar verdi.

Örgütün Cenevre'deki olağanüstü toplantısında kabul edilen karar tasarısı, bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonunun Suriye’ye giderek incelemelerde bulunmasını öngörüyor.

Komisyon Başkanı Navi Pillay, Suriye hükümetini sivillere karşı “öldürmek için vur” politikası uygulamakla suçladı, bu politikanın 2 bin 200 kişinin ölümüne yol açtığını ileri sürdü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Beşar Esat’ın şiddete son verme konusundaki sözlerini tutmamasının kendisini kaygılandırdığını söyledi.

XS
SM
MD
LG