Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu bugün Filistin’in tam üyeliğini yeniden görüşecek


19 Nisan’da yapılan Güvenlik Konseyi oylamasında Filistin’in tam üyeliği daimî üye ABD vetosuna takılmıştı.
19 Nisan’da yapılan Güvenlik Konseyi oylamasında Filistin’in tam üyeliği daimî üye ABD vetosuna takılmıştı.

BM Genel Kurulu bugün Güvenlik Konseyi’nin geçen ay veto ettiği Filistin’in kuruluşa tam üyeliğini yeniden görüşerek, oylayacak.

Genel Kurulu’nun Filistin’in üyeliğini destekleyerek, Güvenlik Konseyi’nden veto kararını yeniden gözden geçirmesini istemesi bekleniyor.

Filistin yönetimi, geçen ay 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin vetosunun ardından, Filistin devletini fiilen tanımasına olanak sağlayacak BM'ye tam üye olma tekliflerini yeniden gündeme getirme kararı almıştı.

193 üyeli Genel Kurul'da yapılacak oylamanın, Filistinlilere yönelik "küresel bir destek anketi" niteliğinde olması bekleniyor. BM'ye tam üye olmak için yapılan başvurunun önce Güvenlik Konseyi, ardından ise Genel Kurul tarafından onaylanması gerekiyor.

Genel Kurul tek başına BM'ye tam üyeliği sağlayamasa da, bugün oylamaya sunulacak karar taslağı Filistinlilere Eylül 2024'ten itibaren bazı ek haklar ve ayrıcalıklar verecek. Bunlar arasında Filistinlilere BM üyeleri arasında toplantı salonunda bir sandalye hakkı olacak ancak bu kişi oylamalara katılamayacak.

Diplomatlar taslak metnin kabul desteği almasının muhtemel olduğunu söylüyor. Filistinlilerin BM'ye tam üyelik talebi, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde yedi aydır devam eden savaş nedeniyle gündeme geldi.

New York'taki Filistin'in BM misyonu dün, BM üye ülkelerine yazdığı bir mektupta, BM'nin tam üyeliğini destekleyen karar taslağının kabul edilmesinin, uzun süredir aranan iki devletli çözümün korunmasına yönelik bir yatırım olacağını söyledi.

Açıklamada bununla, "Bu çok kritik anda bağımsız devlet hakkı da dahil olmak üzere Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına verilen desteğin açık bir şekilde yeniden teyit edileceği" ifade edildi.

Birleşmiş Milletler uzun süredir Ortadoğu'da, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonunu benimsiyor.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise hafta başında, taslak metni Filistinlilere fiili bir devlet statüsü ve hakları vermeye çalıştığı gerekçesiyle kınadı.

19 Nisan’da yapılan Güvenlik Konseyi oylamasında Filistin’in tam üyeliği daimî üye ABD vetosuna takılmıştı. Cezayir’in, Filistin’in tam üyeliğinin kabul edilmesi için sunduğu taslak tasarının kabulü için 12 evet oyu kullanılmıştı.

Güvenlik Konseyi, Filistin Yönetimi'nin başvurusunun kabulü yönünde tavsiyede bulunursa BM Genel Kurulu, üçte iki çoğunlukla bu başvuruyu onaylayabilir. Ancak ABD, Konsey’de veto hakkına sahip ülkelerden biri.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG