Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu: "Rusya Ukrayna'ya Tazminat Ödemeli"


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’nın savaş nedeniyle uğradığı zararlardan sorumlu olması ve tazminat ödemesini öngören bir tasarıyı oyladı ve kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 193 üyesinden 94'ü karar yönünde oy kullanırken sadece 14 ülke karara karşı oy kullandı, 74 ülkeyse çekimser kaldı. Karara hayır oyu veren ülkeler arasında Rusya, Çin ve Suriye yer aldı.

Karar metninde Rusya’nın uluslararası kurallara aykırı şekilde hareket etmesi sonucu oluşan her türlü zarardan sorumlu olması ve bu zararları karşılaması gerektiği vurgulandı.

BM Genel Kurulu ayrıca Ukrayna’nın mevcut zararlarının tespiti için üye ülkelerle işbirliği içerisinde çalışması tavsiyesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak siyasi açıdan baskı oluşturması anlamında önem taşıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski de kararı önemli olarak nitelendirdi.

Konuyla ilgili bir video mesaj yayınlayan Zelenski, “Rusya’nın yaptıkları karşısında ödemek zorunda kalacağı tazminatlar artık uluslararası hukukun bir gerçeği haline geldi” ifadelerini kullandı.

Oylama öncesinde Genel Kurul'a hitap eden Ukrayna Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsa, Rusya’nın ülke içerisinde fabrikalardan konutlara ve hastanelere kadar her yeri hedef aldığını söyledi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vasili Nebenzia da Genel Kurul'a hitaben oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Batılı ülkelerin durumu daha da kötüleştirmeye çalıştığını ve bunun için de Rusya’nın parasını kullanmaya çalıştığını iddia etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG