Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu Rusya’nın İlhak Girişimini Kınadı


BM Genel Kurulu Rusya’nın Ukrayna’da kısmen işgal edilen dört bölgeyi yasa dışı şekilde ilhak etme girişimini ezici bir çoğunlukla kınadı. Genel Kurul tüm ülkelere Rusya’nın bu adımını tanımama çağrısında bulundu.

193 üyeli BM Genel Kurulu’nun dörtte üçü yani 143 ülke, Ukrayna’nın uluslararası olarak tanınan sınırları içinde egemenliği, bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğünü teyit eden karar tasarısı lehinde oy kullandı.

Tasarıya ilişkin yapılan oylamada Rusya ile birlikte yalnızca dört ülke hayır oyu kullandı. Bu ülkeler Suriye, Nikaragua, Kuzey Kore ve Belarus. Oylamada Rusya’nın stratejik ortağı Çin dahil 35 ülke ise çekimser kaldı.

Oylamadan önce BM Genel Kurulu’na hitap eden ABD’nin BM daimi temsilcisi Linda Thomas Greenfield, “Bugün Ukrayna’yı işgal eden Rusya. Ancak yarın bir başka ülkenin toprakları ihlal edilebilir. Bu sizin topraklarınız da olabilir. Sırada siz olabilirsiniz. Öyle bir durumda bu kuruldan ne beklersiniz?” diye konuştu.

Moskova Eylül ayında referandum adını verdiği ancak batı ülkelerinin tanımadığı oylamaların ardından Ukrayna’da kısmen işgal altında olan dört bölgeyi ilhak ettiğini iddia etmişti.

Ukrayna ve müttefikleri Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye'deki oylamaları yasa dışı olarak nitelemişti.

Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vassily Nebenzia ise oylama öncesinde Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmada kınama oylamasının kışkırtıcı olduğunu ve krize diplomatik çözüm bulunmasına yönelik çabaları yok edebileceğini iddia etti.

“Ezici çoğunluğun Ukrayna’nın yanında olduğunun güçlü göstergesi”

ABD ve diğer batı ülkeleri oylamadan önce ülkelerin desteğini almaya çalışmış, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü 100’den fazla ülkenin diplomatlarıyla sanal bir toplantı düzenlemişti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken oylama sonucu için “ülkelerin ezici çoğunluğunun Ukrayna’nın yanında olduğunun güçlü bir göstergesi” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG