Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri: “Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük”


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün ve bugün İsrail’in nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Cebaliye mülteci kampındaki yerleşim bölgelerine düzenlediği hava saldırıları sonrası “dehşete düştüğünü’’ söyledi. Guterres’in açıklamasını BM Sözcüsü Stephane Dujarric aktardı.

Sözcü Dujarric, “Genel Sekreter’in Cebaliye’de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlilerin öldürülmesinden ve Gazze'de artan şiddet karşısında dehşete düştüğünü söyleyebilirim. Bugün Genel Sekreter, tüm tarafların orantılılık ve ihtiyat ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası insani hukuka uyması gerektiğini yineledi. Sivillerin öldürülmesini en güçlü ifadelerle kınadığını belirtti. Genel Sekreter tüm taraflara bu şok edici şiddete, acıya ve ıstıraba son verilmesi çağrısında bulunmaya devam ediyor. Ayrıca, şu anda Gazze'de tutulan rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması, Filistin halkının artan ihtiyaçlarını karşılayacak ölçekte hayati önem taşıyan insani yardımın ülkeye girişi için çağrıda bulunmaya devam ediyor” dedi.

“BM’den Gazze’ye üst düzey ziyaret”

Sözcü Dujarric, BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini’nin bugün Gazze'yi ziyaret ettiğini belirterek, “Lazzarini, Filistinli topluluklarla, Gazze'de sivillere hizmet etmeye devam eden UNRWA meslektaşlarıyla biraraya geldi. Lazzarini, savaşın başlamasından bu yana Gazze'ye girmesine izin verilen en üst düzey yetkili oldu” dedi.

Dujaric’in aktardığına göre, Gazze'deki UNRWA personeline takdirini göstermek için orada olduğunu belirten Lazzarini, UNRWA'nın bugüne kadar 70 mensubunu kaybettiğini söyledi. Lazzarini, personelin kendisine, Gazze için yakıta çok ihtiyaç duyulduğunu ve çatışmalara insani bir ara verilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiğini söyledi.

Sözcü Dujarric, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland’ın da Gazze'deki yaklaşık 80 hasta ve yaralı Filistinlinin acil tıbbi bakım için Mısır'a girmesine izin veren Refah Sınır Kapısı’nın açılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ettiğini belirtti. Dujarric’in açıklamasına göre Wennesland, 500 yabancı pasaport sahibinin Gazze dışına çıkmasına izin verildiğini kaydederek, “Aynı zamanda BM personelinin bir miktar rotasyonunu da yapabildik. Bunu, daha da ileriye götürmemiz gereken, doğru yönde atılmış önemli bir adım olarak nitelendiriyoruz’’ dedi.

“Dün 59 araçlık en büyük insani yardım konvoyu Gazze’ye ulaştı”

Sözcü Dujarric ayrıca, dün Mısır ile Refah sınır kapısından su, gıda ve ilaç taşıyan 59 kamyonun girdiğini bildirdi. Dujarric, “Bu, yardım dağıtımının yeniden başladığı 21 Ekim'den bu yana en büyük konvoy oldu ve o tarihten bu yana toplam kamyon sayısı 217'ye çıktı. Ancak hayat kurtarma ekipmanlarının çalıştırılması için acilen ihtiyaç duyulan yakıtın girişi hala yasak. Gazze şehri ve kuzey Gazze'deki barınaklarda bulunan tahmini 300 bin yerinden edilmiş kişiye yardım etmek, çatışmalar ve buna bağlı olarak insani yardım çalışanlarının yardıma ihtiyacı olan insanlara erişememesi nedeniyle giderek daha da zorlaşıyor’’ diye konuştu.

BM: "İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kriz küresel bir krizdir’’

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail ve Filistin topraklarına yaptığı iki günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kriz küresel bir krizdir” dedi.

Griffiths, “Gazze'de Cebaliye mülteci kampına yapılan son saldırıların sonrasında çok sayıda sivil öldürüldü. Bu, savaşın giderek daha vahim insani sonuçlar doğuracak daha korkunç bir aşamaya girdiği bize gösteriyor” diye konuştu.

Martin Griffiths, Hamas’ın 7 Ekim’deki baskını ve sonrasındaki gelişmelerin milyonlarca kişinin hayatında "silinmez izler" bırakacağını ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, Batı Şeria'da da ölü sayısının arttığını, yaşanan şiddet ve kontrol noktalarının kapatılması yüzünden, insanların gıdaya, işe, sağlık hizmetlerine ve diğer temel hizmetlere erişemediğini belirtti. Griffiths, “Bu arada da dünya harekete geçemiyor veya harekete geçmek istemiyor gibi görünüyor. Bu böyle devam edemez. Attığımız adımlarda değişikliğe ihtiyacımız var” dedi.

Hamas’ın elindeki rehinelerin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Griffiths, Gazze’de hayatta kalmak için gerekli olan yardımların geniş ölçekte sağlanması gerektiğini vurgularken, bugüne kadar Gazze'ye geçen 200'den fazla kamyonun bir miktar rahatlama sağlasa da yeterli olmadığını kaydetti.

“Taraflar çatışmalara ara vermek için anlaşmalı”

Griffiths, yardım malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi konusunda taraflar arasında bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu da belirtti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı, “Şimdi harekete geçilmemesinin bölgenin çok ötesinde sonuçları olacaktır. Çünkü bu küresel bir kriz’’ dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) de, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanının “şok edici” olduğunu belirterek, "Acil insani bir ateşkes milyonlarca insan için ölüm kalım meselesi" ifadesini kullandı.

‘’Gazze’de dayanılmaz bir insani dram yaşanıyor’’

UNRWA, Gazze’de yaşananları “dayanılmaz bir insani dram” olarak nitelerken, bölgede 1,4 milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), yerlerinden edilenlerin barındığı UNRWA tesislerinin şu anda kapasitelerinin neredeyse dört katına çıktığını belirtti.
OCHA, İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve Gazze şehrinin dış mahallelerindeki kara operasyonunun yoğunluğunun arttırdığını kaydetti.

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) de İsrail bombardımanında Filistinli gazetecilerin ölümüne dair haberlerle ilgili endişelerini dile getirdi. OHCHR, gazetecilerin sivil olduğunu ve hedef alınmamaları gerektiğini, “Gazetecileri hedef alan askeri personelden hesap sorulmalı” mesajını verdi.

"Gazze’deki ağır yaralıların çoğunluğu çocuklar"

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, Gazze'de tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan binlerce ağır yaralı sivilin bulunduğunu ve bu ağır yaralıların çoğunluğunun çocuk olduğunu açıkladı.

WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mısır'ın bugün Gazze Şeridi'ndeki en kritik durumdaki hasta ve yaralıyı tedavi için kabul etme kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ghebreyesus ,"Mısır Sağlık Bakanlığı ile Gazze’den tıbbi tahliyelerin planlanması konusunda çalışıyoruz. Onları desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG