Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs İçin Devrede


Stakeout
Stakeout

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs sorununu çözmek için devam eden müzakerelere doğrudan katılacağını söyledi.

Eide, Konsey'in Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak için sürdürülen uluslararası konferansta nihai aşamaya geçecek sürece destek olacağını vurguladı.

Eide, 20 aydır süren Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bilgi verdi.

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili ayrıntıların ele alındığı Güvenlik Konseyi toplantısından sonra gazetecilere açıklama yapan Eide, “Kıbrıs’ta çözüm için sürdürülen müzakerelere Güvenlik Konsey sürekli olarak dahil edildi. Bu aşamadan sonra müzakerelerden çıkacak her şeyin Güvenlik Konseyi düzeyinde sunulması gerekecek" dedi.

‘Çözüm için tüm konular masada’

Eide, "Kıbrıs konusundaki uluslararası konferansın başlamış olması, bu süreçte önemli bir değişiklik oldu, çünkü şu ana kadar iki taraf arasında görüşmeler yapıldı. Elbette müzakereler devam etmeli. Çözülmesi gereken konular hala var. Tüm konular masada "diye konuştu.

Kıbrıs konusunda üç garantör ülke ve Avrupa Birliği ile soruna çözüm bulmak için güçlü bir kararlılıkla çalıştığını ifade eden Norveçli diplomat, müzakerelerde tartışılan zorlu konulara rağmen tarafların sorun çıkarmak için değil, sorunlara çözüm bulmak için kararlılık gösterdiğini ifade etti.

Eide, "Kıbrıs'ta yeterli sorunlar yaşandı. Artık onları çözmenin zamanı geldi. Bu aşamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin desteği bu açıdan çok önemlidir" dedi.

Eide, gazetecilerin Kıbrıs müzakerelerine ne zaman devam edileceği sorusunu da, “Müzakereler halen açık bir şekilde sürdürülüp devam ediyor. Şimdiye kadar oluşturulan çalışma grubu başarılı bir şekilde sonuç aldı. Bu çalışma gurubunun başarılı bir şekilde başladıkları konferans, açık ve iyi bir şekilde sürüyor" şeklinde yanıtladı.

Eide, garantör güçlerin bir sonraki aşamayı hazırlamak için çalışmakta olduklarını da sözlerine ekledi.

Kıbrıslı Rumlar’ın, adada üç ülke garantilerinin sona erdirilmesini ve Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi gerektiği yönünde ısrarlı olduğunu belirten Eide, Kıbrıslı Türkler’in de çözüm sonrası Türk garantilerinde ve Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı konusunda ısrarını sürdürdüğü belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG