Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi'nde Küresel İklim Değişikliği Toplantısı


Nauru Devlet Başkanı Marcus Stephen
Nauru Devlet Başkanı Marcus Stephen

Dünyanın en küçük ada ülkesi Nauru, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu sular altında kalabilir. Nauru Devlet Başkanı bir süre önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yardım çağrısında bulundu ve uluslararası toplumdan küresel ısınmanın etkilerini azaltacak adımlar atmasını istedi. Nauru’nun durumu ve küresel ısınmanın güvenlik boyutları, Konsey’de özel bir oturumda ele alındı.

Büyük Okyanus’taki bazı ada ülkeler adına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşma yapan Nauru Devlet Başkanı Marcus Stephen, küresel ısınmanın bu adalar için büyük güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Marcus Stephen, küresel ısınmanın Büyük Okyanus’taki bu küçük adalara etkisinin felaket boyutlarında olacağını, halklarını ve siyasi kurumlarını istikrarsızlığa sürükleyeceğini savundu. Nauru Devlet Başkanı küresel ısınmanın etkilerinin bununla da kalmayacağını, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu gıda ve içme suyu stoklarının tehlikeye gireceğini, altyapının zarara uğrayacağını, sular altında kaldıkça arazilerin daralabileceğini, bunun da kaynak darlığı kadar toprak çatışmalarına da yol açabileceği uyarısında bulundu.

Stephen, adaların sular altında kalabileceğini, ama binlerce yıllık geleneklerinin de suların altına gömülebileceğini söyledi. Nauru devlet başkanı, bunun da insanları kitleler halinde göçe zorlayacağını belirtti.

Nauru Devlet Başkanı Marcus Stephen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden küresel iklim değişikliğini, nükleer silahlanma ve terörizm kadar uluslararası barış ve güvenlik tehdidi olarak tanımasını istiyor. Bunun gerekçesiyse küresel ısınmanın da devletleri istikrarsızlığa sürükleyebilecek ve çatışmalara yol açabilecek potansiyele sahip olması.

Birleşmiş Milletler’den küresel ısınma ve güvenlik temsilcisi atamasını isteyen Marcus Stephens, örgütün ayrıca küresel ısınmanın etkilerine karşı atılacak adımlar konusunda hazırlık kapasitesini de gözden geçirmesini önerdi.

Birleşmiş Milletler, Genel Sekreteri Ban Ki Moon da küresel ısınmanın güvenliğe etkisiyle ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yaptı. Küresel iklim değişikliğinin tehlikeli düzeyde hız kazandığına dikkati çeken BM Genel Sekreteri, bunun dünyadaki gıda ve su stoklarını tehdit ettiğini, istikrarı bozduğunu söyledi.

Su gibi kısıtlı kaynaklar yüzünden toplumlar ve ülkeler arasında rekabetin arttığına dikkati çeken Ban, küresel iklim değişikliğinin yeni bir mülteci kavramı yarattığını, çöller büyüyüp deniz yükseldikçe ve yeşil alanlar kurudukça bu mültecilerin sayısının artacağını kaydetti. Ban tüm bunların insani anlamda mega krizler yaratabileceği gibi uluslararası barış ve güvenliğe de etkileri olacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon üye ülkelere, Cancun ve Kopenhag’da kabul edilen iklim anlaşmalarını uygulamaya başlamaları ve bu durumdan en çok etkilenecek gelişmekte olan ülkelere de yardım için ödenek ayırmaları çağrısında bulundu.

Kötü hava koşullarının artmakta olduğuna dikkati çeken Ban, halen Somali’yi etkileyen kuraklık sorununun bunun bir örneği olduğunu söyledi. BM, bugün Somali’de iki bölgede kıtlık ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, küresel ısınmanın tehditlerine karşı Güvenlik Konseyi’ni ulusal ve uluslararası çapta seferberliğe çağırdı. Ancak Konsey üyeleri bu konuda bir bildiri üzerinde anlaşamadı.

Küresel ısınmanın en büyük zararını çeken ülkeler BM'nin kıtlık ilan ettiği ve büyük mülteci krizinin yaşandığı doğu Afrika ülkeleri
Küresel ısınmanın en büyük zararını çeken ülkeler BM'nin kıtlık ilan ettiği ve büyük mülteci krizinin yaşandığı doğu Afrika ülkeleri

Rusya ve Çin, küresel iklim değişikliğinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde tartışılmasına karşı çıkıyor ve bu konunun örgüte bağlı Çevre Programı’nın sorumluluğu olduğunu savunuyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice ise Çin ve Rusya’nın bu tavrını, “acıklı ve dar görüşlü” diye tanımladı, bu üyelerin sorumluluklarını ciddiye almadığını savundu.

BM Güvenlik Konseyi küresel iklim değişikliği konusunu son dört yıldır yalnızca iki kez gündemine aldı.

XS
SM
MD
LG