Erişilebilirlik

Suriye'ye Yapılan Yardımın Süresi Uzatıldı


BM Güvenlik Konseyi Suriye'ye Türkiye üzerinden yapılan yardımın süresini 12 ay daha uzatma kararı aldı. Rusya ABD ile son anda yapılan görüşmelerde anlaşmaya varmayı kabul etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan batılı ülkeler Suriye’ye Türkiye sınırından yapılan yardım faaliyetlerinin süresinin 12 ay uzatılmasını teklif etmişti.

İrlanda ve Norveç bu yönde bir karar tasarısı sunmuş; ancak Suriye’deki Esat rejimini destekleyen Rusya tasarıyla ilgili görüşmelere katılmamış, bunun üzerine Moskova kendi tasarısını hazırlamıştı.

2014 yılında başlayan Birleşmiş Milletler yardımı için konseyin vermiş olduğu yetkinin süresi Cumartesi günü dolacaktı. Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği tasarıyla yardımın süresi uzatılmış oluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, oylamadan önce yaptığı açıklamada, Suriye’ye yardım faaliyetlerinin bir yıl daha uzatılması için Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu, yardım süresinin uzatılmamasının milyonlarca kişi için yıkıcı etkisi olacağı uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Rusya yardım faaliyetinin Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunmuştu.

Rusya'nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia
Rusya'nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia

Rusya Suriye ile ilgili 16 tasarıyı veto etti

BM Güvenlik Konseyi Suriye’ye ilk sınır ötesi yardımın dört noktadan yapılması için ilk onayı 2014 yılında verdi.

Geçtiğimiz yıl bunların sayısı Rusya ve Çin’in itirazı sebebiyle tek noktaya düşürülmüş ve yardım Suriye’de muhaliflerin kontrolundaki bölgeye Türkiye sınırındaki Bab El Hava sınır kapısından iletilmişti.

Rusya Suriye konusunda bugüne kadar 16 karar tasarısını veto etti ve bunların çoğunda Çin de Rusya’ya destek verdi.

Kızılay Başkanı: “Ara formül bulunabilir, başka mekanizmalar kullanılabilir”

Kızılay Başkanı Kerem Kınık Cuma günü oyalama öncesinde yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye yardımın süresini uzatamaması halinde Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşlarının bir ara yol bulabileceğini söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan Kerem Kınık, Güvenlik Konseyi’ne mümkün olan tüm sınır kapılarından Suriye’ye yardım iletilmesiyle ilgili yetkiyi yenilemesi çağrısında bulundu ancak bunun olmaması halinde B planlarının hazır olduğunu belirtmişti.

Kızılay Başkanı, odak noktasının Suriyeliler’in içinde bulunduğu durum ve insani ihtiyaçları olduğunu ve bunun için de farklı mekanizmaların ve BM içinde farklı yöntem ve çerçevelerin bulunabileceğini kaydetmişti.

Türkiye muhaliflere verdiği destek, yardım ve sahadaki askerleri üzerinden Suriye’nin kuzeybatısında etkili bir ülke. Türkiye yardımın süresinin uzatılmasını istiyor ve diğer yandan da Rusya ve İran’la Suriye’de siyasi çözüm için birlikte çalışıyor.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG