Erişilebilirlik

BM Kuzey Afrika'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor


BM Kuzey Afrika'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor
BM Kuzey Afrika'dan Mülteci Akınına Çözüm Arıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi son 10 gün içinde 140 binden fazla kişinin Mısır, Tunus ve Libya’dan kaçtığını açıkladı. Daire, onbinlerce kişinin sınır bölgelerinde mahsur kaldığını ve acil yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Libya-Tunus sınırında durumun kaosa döndüğünü söylüyor. 14 bin kişi dün sınırdan geçiş yaptı. Bu, son zamanlarda kaydedilen en büyük sayı.

Daireye göre bir insanlık krizini önlemek için onbinlerce kişiyi kalabalık sınır bölgelerinden uzaklaştırmak çok önemli. Ancak ulaşım koşulları sınırlı.

BM Mülteciler Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming 1500 çadır kurduklarını ve bu çadırların 12 bin kişiye yeteceğini söylüyor. Fleming 10 bin kişiye yetecek kadar çadır ve malzeme daha dağıtılacağını bildirdi:

"Tunus sınırında binlerce kişi Libya’dan çıkmak için bekliyor. Bu mültecilerin çoğu günlerdir sınır kapısında tutuluyor, geceyi barınaksız dışarda geçiriyor. Bir çok kişinin Tunus’a girişine izin verilmiyor. Birleşmiş Milletler yerel halktan gönüllülerle mülteciler konusunda pazarlık yapmaya çalışıyor."

19 Şubat’tan beri yaklaşık 70 bin kişi Libya’dan Mısır’a giriş yaptı. Bu kişilerin çoğu Mısırlı.

BM özellikle binlerce mültecinin Libya’da sıkışıp kalmasından endişe ediyor. Mültecilerin çoğu Irak, Filistin, Somali, Sudan ve Eritre’den geliyor. Bu kişiler uzun zamandır Libya’da yaşıyor.

Libya’daki Birleşmiş Milletler yetkililerine gönderilen mesajlarda mültecilerin içinde yaşadığı korkunç şartlar anlatılıyor. Güney Afrika’dan gelen mültecilerin durumu içler acısı. Fleming şunları söylüyor:

"Mülteciler yerel halkın saldırılarına maruz kalıyor. Bu kişiler siyah halk görmek istemiyor. Irkçılık çok yaygın. Libya’da bir hafta içinde içinde 10 Somalili öldü."

BM Mülteciler Dairesi, Trablus’taki büroya ulaşan mültecilere yardım edebiliyor. Dairenin 24 saat açık telefon hattı Libya’daki mültecilerden binlerce telefon alıyor. Mülteciler kendilerini kapana kıstırılmış hissettiklerini söylüyor ve hayatlarından endişe ediyor.

XS
SM
MD
LG