Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'yle İlgili Olarak Acil Toplantı Kararı Aldı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere talebi sonrasında Pazartesi yerel saat ile sabah 10'da acilen toplanacağı açıklandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Pyongyang'ın uluslararası yükümlülüklerini yine ciddi bir şekilde ihlal ettiğini belirterek Kuzey Kore’yi kınadığını açıklandı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Genel Sekreter Gutarres’in, Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği bu eylemin uluslararası silahsızlanmaya zarar verdiğini aynı zamanda bölgesel güvenliğin istikrarını bozduğunu söylediği belirtildi. Genel Sekreterin, Kuzey Kore'nin liderliğindeki bu tür eylemleri durdurma çağrısını yinelemekte ve Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki uluslararası yükümlülüklerine tamamen uyması çağrısını tekrarladığı belirtildi. Açıklamada Gutarres'in ilgili tüm taraflarla temas halinde olduğu vurgulandı.

Amano: 'Kuzey Kore uluslararası toplumun taleplerini dikkate almadı'

Kuzey Kore’nin kıtalararası uzun menzilli füzelere yüklenebilecek hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini resmen açıklaması sonrasında, Birleşmiş Milletlerden bir tepki de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Müdürü Yukiya Amano’dan geldi. ​

Amano, Kuzey Kore’nin uluslararası topluluğun tekrarlanan taleplerini tamamen göz ardı ettiğini belirterek, “Son derece üzücü bir davranış. Kuzey Kore, 2006'dan bugüne kadar altıncısı gerçekleşen olan bu yeni denemeyle uluslararası toplumun tekrarlanan taleplerini dikkate almadı" dedi.

Güvenlik Konseyinin aldığı kararları hatırlattı

Amano, Kuzey Kore’nin uyguladığı nükleer programındaki tüm gelişmeleri çok yakından takip etmeye devam ettiğini belirterek, “Kuzey Kore’yi, bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun aldığı tüm kararlara uymaya davet ediyorum” dedi.

Amano, açıklamasında Kuzey Kore’ye BM Güvenlik Konseyinin 2371 sayılı kararlarını hatırlatıp, nükleer deneme yapmaması ve tüm nükleer silahları ve mevcut nükleer programları kapsamlı olarak bir daha geri dönmeyecek şekilde terk etmesi gerektiği yönündeki almış olduğu kararlarını hatırlattı.

Güvenlik Konseyi sert bir dille uyarmıştı

Dört gün önce acilen toplanan BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’yi sert bir dille uyarıp, balistik füze denemelerini kınamıştı. Güvenlik Konseyi ayrıca Kuzey Kore’den balistik füze denemelerini derhal sonlandırmasını istemişti. Güvenlik Konseyinin karar metninde, Kuzey Kore’nin bu girişimlerinin sadece bölge için değil, Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkeler için de bir tehdit oluşturduğu ifade edilmişti. Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’den ayrıca elindeki tüm nükleer silahları ve mevcut nükleer programlarını eksiksiz ve bir daha geri dönmeyecek şekilde bırakmasını istemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG