Erişilebilirlik

BM Kıbrıs Barış Gücü'nün Görev Süresi Altı Ay Daha Uzatıldı


11 Şubat 2014, Arjantin asıllı BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) personeli
11 Şubat 2014, Arjantin asıllı BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) personeli

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Barış Gücü’nün Ada’daki rolünün 31 Temmuz 2019’a kadar uzatılmasına oybirliğiyle karar verdi. BMGK’nın bu kararı barış müzakerelerinin 2017 yılı Temmuz ayında sekteye uğramasından bu yana yeni bir girişimin kaydedilmemesine dayanıyor.

30 Ocak 2019 tarihinde oylamaya sunulan ve oybirliğiyle kabul edilen 2453 sayılı BMGK kararında Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının liderlerine ve sürece dahil olan tüm aktörlere BM gözetiminde yürütülecek müzakerelerin yeniden başlatılması ve bu sürecin önünce geçecek karar ve adımlardan uzak durulması çağrısında bulunuldu.

Ada halkı ve yetkilileri arasında karşılıklı güveni arttırabilmek adına yeni uygulamalara geçilmesi gerektiği de kararda yer verilen hususlar arasında. Karar metninde, tüm Ada’yı kapsayan elektrik ve mobil telefon hatlarının kurulması, halka barış eğitimi sunulması, bütünleştirici ve yapıcı mesajların sıklıkla kullanılması gibi girişimlerin barış sürecinde etkili olacağı da belirtildi.

ABD’nin Nikki Haley’den boşalan BM daimi temsilciliğini vekaleten yürüten Büyükelçi Jonathan Cohen oylama sonrasında konsey üyelerine hitabında, barışı koruma misyonlarının sürekliliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Büyükelçi Cohen konuşmasında, “Barış Gücü ve BM’nin Kıbrıs’taki varlığı, siyasi bir çözüme giden yoldan yoksun bir peyzajın parçası olamaz veya onun yerine geçemez” ifadesini kullandı.

İki bölgeli, iki halklı federasyon şeklinde Ada’nın birleşmesi şeklindeki ABD yaklaşımını tekrarlayan Cohen, BM’nin rolünün kritik olmasına rağmen anlaşmaya yönelik bir siyasi sürecin Kıbrıslıların liderliğinde olması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri’nin ofisinden 11 Ocak’ta yayımlanan son raporda da Türk ve Rum kesimi arasındaki güvenin geçmişe göre daha ileri seviyede olmasına rağmen her iki tarafın da ateşkes hatlarında hala ciddi oranda silahlı olduğu hatırlatılmıştı. Raporda ayrıca her iki kesimde de insanların ‘daha kapsayıcı, daha şeffaf ve halkı temsil eden’ bir barış süreci istediklerine dikkat çekilmiş, bu beklentinin ve iyileşen karşılıklı güvenin tekrar riske atılmaması gerektiği vurgulanmıştı.

Birleşmiş Milletler gözetiminde 1968 yılında başlayan ve birçok kez sekteye uğrayan Kıbrıs barış müzakereleri şu anda askıya alınmış durumda. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis arasında 2017 yılı yazında İsviçre’nin Crans Montana bölgesinde yapılan son görüşme de bir sonuç getirmedi.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG