Erişilebilirlik

BM: ‘Mültecilerin Durumu Küresel Bir Sorumluluk’


Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Dairesi Özel Temsilcisi, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumu, mülteci sorunuyla boğuşan Avrupa’ya yeterince yardım etmediği nedeniyle eleştirdi.

BM Temsilcisi Peter Sutherland, bugün Cenevre’de gazetecilere yaptığı bir açıklamada, Suriye ve diğer ülkelerden kaçan yüzbinlerce mülteciye yardım etmenin küresel bir sorumluluk olduğunu söyledi. Sutherland ayrıca, bütün ülkelerin yardım etme zamanının geldiğinin altını çizdi.

Ürdün, Lübnan ve Türkiye, 4 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi barındırıyor. İtalya ve Yunanistan da Avrupa’nın, Ortadoğu’dan Avrupa’ya ulaşmak isteyen mülteci akınının yükünü omuzlayan iki kıyı devleti.

Bu durumun hiç de adil olmadığını söyleyen Peter Sutherland, mültecilerin haklarının sadece bölge ülkelerinin sorumluluğunda olmadığını ve bütün dünyaya sorumluluk düştüğünü söyledi.

Sutherland, “Bölgede bulunan Arap devletleri gibi bazı ülkelerin hiç mülteci almaması veya bazı ülkelerin bu durumda sadece maddi yardımı yeterli görmesi, benim görüşüme göre yeterli değil” dedi.

Göçmenlere insani haklarının verilmesi gereğinin altını çizen Sutherland, ‘evlerine dönsünler’ gibi basit bir görüşle geri gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sutherland ayrıca, 1956 da yaşanan Macar devriminde ve 1970'lerin sonunda teknelerle kaçmaya çalışan Vietnamlılar’ın yaşadığı kriz sırasında da, küresel düzeyde bir tepkiyle tüm sorumluluğun paylaşıldığını söyledi.

Bu arada göçmenler, Yunanistan’a geçmeye devam ediyor. Bugün de bir tekneden 35 göçmen kurtarılırken, Yunanistan’ın Ege denizindeki Midilli ve Sakız adaları arasında devriye gezen sahil güvenlik devriyesi de 26 göçmeni boğulmaktan kurtardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Avrupa Birliği Bütçe ve İnsan Kaynakları Komiseri Kristalina Georgieva ile Moskova’da bir araya geldi. Ortadoğu’da yaşanan sorunların nedeninin Avrupa ve Batı’nın yanlış politikaları olduğunu savunan Lavrov’a göre, göçmen krizinden Avrupa ve Batı sorumlu.

Lavrov, “Adalet, bu sorunların çıkmasına neden olan ülkelerin, daha fazla sorumluluk alması ve mağdurlara da yeterince insani yardım sağlamak için gereken sorumluluğu üstlenmesini gerektirir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Batı ülkelerini, yaşanan toplu göçün baş sorumlusu olarak gördüğünü söylemiş ve özellikle Amerika başta olmak üzere Rusya’nın Irak ve Libya gibi bölge müttefiklerini devirmekle suçlamıştı.

BM mülteci örgütüne göre, bu yıl yaklaşık 300 bin kişi Akdeniz’i geçmeye çalıştı. Bunların 181 bini Yunanistan’a giderken, 108 bini de İtalya’ya ulaştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG