Erişilebilirlik

BM’nin 195 Bayrağı Oldu


Birleşmiş Milletler’de düzenlenen törenle Filistin bayrağı ilk kez göndere çekildi. BM’de gözlemci ülke statüsünde olan Filistin, geçtiğimiz hafta aynı statüde bulunan Vatikan bayrağının göndere çekilmesinin ardından Birleşmiş Milletler’de dalgalanan 195. bayrak oldu.

Bayrak çekme töreninde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin sorununun çözülmesi için taraflara barış sürecine geri dönme çağrısında bulundu. Genel Sekreter, “Bugün dünyadaki Filistinliler için onur günü ve umut günü” dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Bu bizim için tarihi bir an. Bugün bizim için övüneceğimiz bir gündür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 70. BM Genel Kurulu çalışmaları kapsamında New York’ta bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak kutladı. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, konuk olduğu bir haber kanalında Filistin bayrağının BM’de göndere çekilmesini, “Çok duygulu bir an” diye yorumladı. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, “Filistin’in BM üyeliğine yaklaştıran ilk adım” olarak değerlendirdi.

High Level Meeting
High Level Meeting

119 Evet Oyu

BM'de üye olmayan gözlemci ülke konumunda bulunan Filistin bayrağının göndere çekilmesiyle ilgili tasarı, BM Genel Kurulu’nda 10 Eylül’de tartışmaya ve üye ülkelerin oylarına sunuldu. BM’ye üye ülkelerden 119’u tasarıya evet oyu verdi. 45 ülke çekimser oy kullandı, 8 ülke de ret oyu kullandı. Oylama sonucunda, BM Genel Kurulu Filistin bayrağını BM’de göndere çekilme kararını onaylayıp yürürlüğe koydu.

Erdoğan Telefonla Kutladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı tören sonrası arayıp kutladığı belirtildi. Erdoğan’ın, Abbas’a 193 üye ülkenin temsilcisinin huzurunda gerçekleşen bayrak töreninin kendisini de duygulandırdığını, Türkiye'nin Filistinlilere desteğinin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini. Filistin bayrağının BM'de dalgalanmasının İslam ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumun geneli tarafından da müspet bir gelişme olarak değerlendirildiği bildirildi.

Davutoğlu: ‘Çok Duygulu Bir Andı’

BM binasında düzenlenen Filistin bayrağının ilk kez göndere çekilme törenine Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’ da katıldı. Törenden sonra TRT Haber’in canlı yayına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bayrak çekme töreni için, “Çok duygulu bir andı” dedi. Davutoğlu, “Bugünü aynı Abbas gibi yaşıyorum. Bugün dalgalanan sadece Filistin bayrağı değil, insanlık onurunun dalgalanan bayrağıdır. Özgürlüğün, onurun, şerefinin bayrağıdır” dedi.

Abbas’ın Sözlerine İsrail Tepki Gösterdi

Filistin bayrağının BM’de göndere çekilmesine saatler kala BM genel kuruluna hitap eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in devlet olması konusunun çözülmemesini acımasızlık, vicdansızlık olarak değerlendirdi. İsrail’in Mescidi Aksa konusunda hukukun dışına çıktığını iddia etti. Abbas, Filistin'in artık İsrail'in “sürekli ihlal ettiğini söylediği anlaşmalara da bağlı kalmayacağını” söyledi. İsrail yönetimi Abbas’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yapmış olduğu konuşmaya tepki gösterdi. İsrail, Abbas’ın konuşmasının içeriğiyle ilgili yaptığı açıklama “Yalanlarla dolu” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG