Erişilebilirlik

BM: 'Suriye ve Irak'a Yapılan Yardım Yetersiz'


BM: 'Suriye ve Irak'a Yapılan Yardım Yetersiz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Birleşmiş Milletler’e göre Irak ve Suriye’ye yapılan yardımlar yetersiz kalıyor. Amerika’nın Sesi’nden Ayşe Tanzim’in haberine göre, kış aylarında Suriye ve Irak’ta sıkıntıların daha da artması bekleniyor

Kadın, erkek ve çocukların birçoğu sadece üzerlerindeki elbiselerle kaçmak zorunda kaldı. Şimdi bu Suriyeli ve Iraklılar yardım bekleyen milyonlarca mülteci arasında.

Birleşmiş Milletler, durumu günümüzdeki en büyük insanlık trajedisi olarak niteliyor. Uluslararası Yardım kuruluşu AMAR Vakfı’ndan Emma Nicholson, yapılan yardım çağrısına yeterince ilgi gösterilmediğini söylüyor: “Dünyanın bu soruna bu kadar ilgisiz kalmasının nedenini anlayamıyor ve açıklayamıyorum. Sadece Irak’ta 1 milyon 400 bin yeni göçmen bulunuyor ve büyük devletler hiçbir şey yapmış değil. Suriye’de ne olduğunu biliyoruz. Sığınmacıların sıkıntıları giderek artıyor.”

Joel Charny, “Bence bu durumunun nedenlerinden biri, dünyada aynı anda ortaya çıkan birçok sorun olması,” şeklinde konuşuyor.

180’den fazla sivil toplum kuruluşunu biraraya getiren InterAction’dan Joel Charny, nedenin, bağış yapan devletlerin, paranın nereye gideceği kararını vermekte zorlanması olabileceğini söylüyor: “Bağış yapan ülkeler, paralarının nereye gitmesi gerektiği kararını vermekte zorlanıyor. Suriye ve Irak’a mı, Güney Sudan’a mı, yoksa Orta Afrika Cumhuriyeti’ne mi yardım edelim derken şimdi de başımıza Ebola sorunu çıktı.”

Ülkeler büyük miktarda bağışta bulundu. Amerika, 2012’den bu yana Irak ve Suriye’ye 1.5 milyar dolardan fazla yardım yaptı. Suudi Arabistan son olarak Birleşmiş Milletler’e 500 milyon dolar verdi. Ancak Charny sorunu çözmek için para yardımından daha fazlasının gerektiğini söylüyor: “Evet, daha fazla yardım olsaydı daha fazla hizmet verebilirdik. Bu sorun aslında siyasi yollarla çözülebilir ancak bütün politik çabalar durma noktasına gelmiş durumda.”

Bu arada, Birleşmiş Milletler, yaklaşan zorlu kış koşullarından endişeli. Yardım kuruluşları dünya kamuoyunun bu soruna daha fazla ilgi duyması ve yardımları arttırması için yollar arıyor. Ancak bu konuda başarıyı yakalayamadıkları da bir gerçek.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG