Erişilebilirlik

BM'den Almanya'ya Irkçılık Uyarısı


Thilo Sarrazin'in büyük tepki yaratan kitabı
Thilo Sarrazin'in büyük tepki yaratan kitabı
Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Komisyonu, Almanya’da yaşayan Müslüman, özellikle de Türk göçmenleri hedef alan söylemleriyle büyük tepki gören Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in açıklamalarının ırkçı olduğuna karar verdi.

Komisyon, Sarrazin’in ırkçı söylemlerine yönelik suç duyurularının Alman mahkemeleri tarafından ‘fikir özgürlüğü’ olarak tanımlanarak reddedilmesini kabul edilemez olarak tanımladı.

Komisyon, Alman hükümetinin 90 gün içinde konuyla ilgili resmi açıklama yapmasını ve savcılıklar ile diğer ilgili mercilere bildirge yollamasını talep etti.

Sarrazin 2009 yılında yayınlanan ve 1 milyon satış yapan ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabında, Almanya’da yaşayan Müslümanlar’a yönelik ırkçılığa varan ayrımcı ifadeler kullanmış, Türk ve Arapların Alman toplumuna uyum sağlamakta zorlandığını, eğitim düzeylerinin düşük olduğunu, bu yüzden de Almanya’nın ‘aptallaştığını’ öne sürmüştü. Sarrazin ayrıca Türk ailelerin devletten geçinerek, sürekli ‘başörtülü küçük kızlar ürettiklerini’, yüksek doğum oranıyla Almanları geçmeye çalıştıklarını da savunmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Çok sayıda Türk göçmen ve dernek, Sarrazin’i ırkçılık yaptığı suçlamasıyla mahkemeye verdi, ancak savcılıklar Sarrazin’in söylediklerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, açılan davaları geri çevirdi.
Bunun üzerine Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu adlı dernek, Almanya’yı BM Irkçılığa Karşı Mücadele Komisyonu’na şikayet etti. Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu’ndan Hilmi Kaya Turan komisyonun üç yıllık bir araştırmanın sonucunda Sarrazin’in açıklamalarının ırkçı olduğu kanısına vardığını ve bunun ırkçılığa karşı büyük bir zafer olduğunu söyledi.

Yeşiller Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, BM Irkçılığa Karşı Mücadele Komisyonu’nun kararını ‘tarihi’ olarak tanımladı ve ırkçı söylemlerle işlenmiş suçların daha ağır cezalandırılmalarını sağlayacak yeni bir maddenin Alman Ceza Hukuku’na eklenmesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG