Erişilebilirlik

BM’den 6 Yıl Sonra İlk Kuzey Kore Ziyareti


Birleşmiş Milletler'in Siyasi İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, 2011’den bu yana ilk kez Kuzey Kore’yi ziyaret eden BM yetkilisi olacak. ​

BM, Feltman’ın 5-8 Aralık tarihleri arasında Pyonyang’ı ziyaret edeceğini duyurdu. BM’nin bu yıl arka arkaya balistik füze denemeleri yapması uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, ziyaretin Pyonyang’daki yetkililer tarafından uzun süre önce BM ile siyasi diyalog sağlanması amacıyla yapılan davete yanıt olduğunu belirtti. Dujarric, davetin süresinin Eylül’de yapılan BM Genel Kurul toplantısı kapsamında uzatıldığını bildirdi.

Dujarric, görüşmede çok çeşitli siyasi konuların geniş kapsamlı şekilde ele alınacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı’yla görüşecek

Feltmen, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ve Bakan Yardımcısı Pak Myong Guk ile görüşmeler yapılacağını doğruladı. Feltmen ayrıca diplomatlarla ve Pyonyang’daki BM heyetiyle de biraraya gelecek.

Pyonyang geçen hafta yeni bir kıtalar arası balistik füze fırlatmış ve Hwasong-15 adlı füzenin Amerika kıtasındaki bir hedefe ulaşabilecek menzilde olduğunu iddia etmişti.

Pyonyang’ın Hwasong-15 füzesini fırlatmasının hemen ardından Japonya’nın BM Büyükelçisi, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde 15 Aralık’ta yapılacak bir toplantıya başkanlık edeceğini ve toplantıda Kuzey Kore’nin nükleer programının görüşüleceğini aktarmıştı.

Bir BM yetkilisi tarafından Kuzey Kore’ye yapılan son ziyaret 2011’in Ekim ayında BM’nin o dönemki İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos tarafından yapılmıştı.

BM, Kalkınma Programı, UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım Organizasyonu, ve BM Nüfus Fonu’ndan oluşan altı dairesinin Kuzey Kore’de yaklaşık 50 uluslararası personelle temsil edildiğini aktardı.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG