Erişilebilirlik

BM’den Suriye’de Ateşkes Uzatılsın Çağrısı 


BM Suriye Özel Temsilcisi Suriye’nin kuzeydoğusu için yapılan ateşkesin uzatılmasını istedi.

Geir Pedersen, Suriye Anayasa Komisyonu’nun Çarşamba günü yapılacak ilk toplantısı öncesinde Türkiye, İran ve Rusya’nın Dışişleri Bakanlarıyla Salı günü Cenevre’de biraraya geleceğini açıkladı.

Rusya ve Türkiye arasında Soçi’de varılan mutabakat sonucunda bölgede ateşkes ilan edilmesine karar verilmiş, Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’ye karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na ara vermişti. Ancak ateşkesin süresi Salı günü akşam saatlerinde sona eriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kürt YPG milislerinin henüz Suriye’nin kuzeydoğusundaki şeritten tam olarak çekilmediklerini bildirmişti. Çavuşoğlu “çıkmayan varsa bunları temizleriz” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, Rusya ve İran bugüne kadar bölgede bir dizi ateşkes anlaşması yapmak için girişimlerde bulundu, ancak durgunluk dönemlerine rağmen çatışmalar devam etti.

Perdersen düzenlediği basın toplantısında ateşkese saygı duyulmasını ve Suriye genelinde geçerli olacak bir ateşkesin başlatılmasını istediklerini belirtti.

Pedersen, Anayasa Komisyonu toplanmadan önce aralarında ABD’nin de bulunduğu yedi ülkenin temsilcileriyle görüştü.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, de komisyonun çalışmalarının Suriye’de çatışmaları sonlandıracak önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Komisyonun kurulması yüzbinlerce kişinin ölümüne, milyonların göç etmesine neden olan sekiz yıldır süren iç savaşın ardından ülkede siyasi reformların ve BM denetiminde adil ve özgür seçimler yapılmasının önünü açacak kilit adımların başında geliyor.

Cenevre’deki iki günlük açılış etkinliği için 150 üye biraraya gelecek. Bunların 45’i anayasayı yazmaya başlayacak sivil toplum üyeleri.

Pedersen amacın tüm konularda uzlaşıya varılması ve bunun mümkün olmadığı durumlarda da değişikliklerin yüzde 75 çoğunluğun oyuyla yapılması olduğunu bildirmişti.

Sürecin ne kadar zamanda sonuçlanacağı ise belli değil.

Pedersen Anayasa Komisyonu’nun kendi başına Suriye’deki çatışmayı sonlandırmaya yetmeyeceğini, Suriye hükümeti, Suriyeliler ve uluslararası topluluk tarafından güveni tesis edecek başka somut adımların da atılması gerektiğini kaydetti.

Pedersen’e göre her iki tarafa da arka çıkan büyük güçlerin desteğiyle yapılan bu buluşma, Beşar Esat yönetimi ve muhalefet arasındaki ilk siyasi anlaşma niteliğinde.

Esat hükümeti, Suriyeli muhalifler ve sivil toplum örgütlerinin her biri 50 üye ile panele katılıyor. Kürtler her delegasyonda yer alıyor ancak Suriye Demokratik Güçleri ya da YPG çalışmalara katılmıyor.

Pedersen yeni belgeyi kaleme alacak 45 kişilik sivil toplum örgütleri alt grubundan hangi isimlerin panele katılacağı konusunda henüz tam anlaşmaya varılmamış olduğunu belirtti. Pedersen, “Umarız komisyonun bu hafta çalışmaya başlamasından önce bu konuyu da açıklığa kavuşturacağız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG