Erişilebilirlik

Yardım Kuruluşları BM'nin Suriye Kararına Tepki Gösterdi


Yardım kuruluşları Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolundaki bölgelere yardım malzemelerinin sadece Türkiye’deki bir sınır geçiş kapısından gönderilmesi kararını eleştirdi.

Yardım kuruluşları bunun can kayıplarına neden olacağını ve bölgede yaşayan 1 milyon 300 bin kişinin acısını daha da arttıracağını kaydetti.

Batılı ülkeler bölgeye yardımın Türkiye üzerindn iki sınır kapısından yapılması konusunda baskı uygulamış, ancak Rusya ve Çin iki sınır kapısını içeren karar tasarısını veto etmişti.

Suriye’de faliyet gösteren yardım kuruluşlarının ortak açıklamasında, “Hayati önemde bir sınır kapısının bu amaç için kullanılmaması bölgede Birleşmiş Milletler’in gıda ve ilaç yardımına muhtaç 1 milyon 300 bin kişiye ulaşmayı daha zor hale getirecektir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Birçoğu ihtiyacı olan yardımı almayacak, can kayıpları olacak, acılar artacak” denildi.

Açıklamada ayrıca bölgede Corona virüsü vakalarının artışına ve savaşın sağlık altyapısını zayıflatmış olduğuna dikkat çekildi ve kararın etkisinin yıkıcı olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları İçin Doktorlar adlı kuruluştan yapılan açıklamada da kararın acil gıda ve ilaca ihtiyaç duyan binlerce kişiye doğrudan yardım yollarını kestiği kaydedildi.

Rusya ve Çin ülkenin kuzeybatısına Suriye içinden de ulaşılabileceğini kaydediyor ve Türkiye üzerinden yardımın Suriye’nin bağımsızlığına zarar verdiğini iddia ediyor.

Oylama sonrası Rusya’nın Birleşmiş Milletler temsilci yardımcısı Dmitry Polyanskiy konunun siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar ise Güvenlik Konseyi üyelerinin Rusya’ya istediğini verdiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi beşinci oylamasında Rusya ve Çin’in vetolarını aşarak Suriye’ye Türkiye’deki bir sınır kapısından yardım gönderilmesi kararını alabilmişti.

Rusya ve Çin oylama sırasında çekimser kalmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG