Erişilebilirlik

'Bölge Ülkeleri Tunus'taki Olaylardan Etkilenebilir'


Devrik Tunus Devlet Başkanı Zine el Abidin Bin Ali'nin yırtılmış posteri
Devrik Tunus Devlet Başkanı Zine el Abidin Bin Ali'nin yırtılmış posteri

Uzmanlar Tunus’taki halk ayaklanmasının, bölge ülkelerine yayılabileceğine dikkati çekiyor. Ancak Amerika’nın Sesi’ne konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Müdürü Profesör Meliha Altunışık, benzer huzursuzluklar diğer Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinde görülse de, sonucun aynı olamayabileceğini söylüyor ve bu durumu, Tunus toplumunun bazı farklılıklarına bağlıyor.

Meliha Altunışık’a göre, Tunus uzun bir süredir diktatörlükle yönetiliyor olsa bile, Tunus halkı diğer Arap ve Kuzey Afrika ülkeleri toplumlarına oranla daha organize, daha eğitimli ve daha dışarıya açık bir toplum. Birçoğu tek adam diktatörlükleri ya da otoriter rejimlerle yönetilen Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde Tunus’takine benzer huzursuzluklar yaşansa bile Altunışık bu ülkelerde aynı sonucun elde edilebileceğini düşünmüyor.

Son dönemde dünyada gıda fiyatlarındaki artışın Tunus’taki halk ayaklanmasına etkilerini sorduğumuz Altunışık, Arap dünyasının önemli bir özelliğinin gıdada dışarıya çok bağımlı kalması ve yanlış politikalar sonucu bazı temel gıda ürünlerinin devlet sübvansiyonlarıyla satılması olduğunu söylüyor.

Ortadoğu uzmanı Altunışık, Tunus’ta bir diktatörlüğün yıkılmasının ardından bu ülkeyi nasıl bir yönetimin beklediği sorusuna, yeni hükümetin ve muhalefetin gelişmesi açısından bu ülkeyi “sancılı bir dönemin” beklediğine işaret ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Müdürü Profesör Doktor Meliha Altunışık’la yaptığımız söyleşinin tamamını yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG